Saturday, January 23, 2010

< 166 > Monolog Sepeninggalan

WHATEVER IS WORTH DOING AT ALL, IS WORTH DOING WELL

HOME..kalau menurut tafsiran Merriam-Webster Online Dictionary ada banyak

  1. one's place of residence
  2. the social unit of a family living together
  3. a familiar or usual setting ; congenial environment
  4. a place of origin
  5. an establishment providing residence and care for people with special needs
  6. the objective in various game
dan AT HOME boleh jadi pula
  1. at ease, relaxed and comfortable
  2. in harmony with the surroundings
  3. on familiar ground [knowledgeable]
Home pada aku boleh jadi suatu ruang yang besar. Macam bila aku masuk hutan. Aku rasa senang. Aku rasa tenang. I feel belong. Ah,kau orang jangan nak cakap aku keturunan orang asli pulak. Kalau disusurgalurkan salasilah keluarga baik mama atau ayah aku, memang tak adalah pula bertembung dengan mana-mana keturunan suku kaum peribumi itu. Kalau ya pun ada, aku tak kisah pun sebab pada pendapat akulah, orang asli memang keturunan pertama yang wujud di Semenanjung Emas tu sebelum datangnya varian manusia yang lainnya. Tapi sayang, kempen 1Malaysia kita macam terlupa pula golongan yang juga dikategorikan sebagai bumiputera ni. Sudah...ilmiah pulak aku rasa.TEEETTT!

Home juga boleh jadi satu ruang yang kecil macam bilik tidur aku ni. Ini memang ruang yang paling lapang untuk aku sekarang walaupun hanya cukup nak muatkan satu meja belajar, satu katil bujang, satu dresser dan dua almari baju. Cis,almari sampai dua yang tak boleh tahan tu. Baju aku banyak, dan banyak juga yang tak pakai, tak pernah pakai, tak nak pakai dah. Ada berlonggok yang dah mengecut pulak tu. HAHAHA! Hujung bulan ni, ingat nak buat garage sale ah.[baca: pass baju kat member, then diri sendiri pergi beli baju baru] Balik semula pada topik kita, motif sebenar nak bagitahu...lewat kebelakangan ini, ruang kecil inilah home aku. Walaupun ruang ini bentuk L, khidmat yang ia bagi pada minda jiwa dan minda aku memang gred A++.
 
Mungkin bila menapak keluar dari bilik ini, aku akan dapat ruang yang lebih besar dan selesa. But between a more spacious area and a perfect harmony, I'd choose the latter. 

Tadi, aku menapak ke hall. Sunyi. Aku senyum. Ke dapur. Sunyi lagi. Aku senyum lagi. Mahu pula ke balkoni. Melintas dua bilik yang diselak rapi. Tiada tanda-tanda dalamnya ada penghuni. Sunyi. Ruang makan ada 4 kerusi. Senyum sekali lagi. Sunyi ini boleh bikin aku menyanyi tanpa henti. Dan senyum sampai nampak gusi.

Untuk hari ini, ruang-ruang ini kembali menjadi home. Esok, aku tak pasti...Yang aku tahu, aku hanya mahu nikmati ini. Sebuah keindahan dari sepeninggalan.............titik. 

10 comments:

anith said...

wahh!
but i misz my home skali ahli2 nya!

eh btw, housmtes pg mne kah?

norfaridahanum said...

kan????rindu gilaaaa....blaja kat msia pun xpe =(

owh.my housemate yg kaya pergi mndi manda air terjun.anum yg kayap kena r duk umah mmbilang hari bila elaun nk masuk.haha!

LiTtLe SoLdieR oF aLmiGhTy said...

counting the day home to.... nk jmp bergortos.. yg setahun tak jmpe :P anum bila blk ???

Frodo Baggins said...

i am home!!!


((Sambil terlentang atas katil!))


agaggagaga


>>____<<

i'msosupernotcool said...

rumah sewa gua lgsg x sweet home..
aduh..


btw thx drop at my page..
nice one here..
keep up.

norfaridahanum said...

izyan,anum tnggu ujung tahun r insyaAllah balik...

frodo,uish...solat dulu ah..

mr.not cool guy,are we having the same problem here???hohohho..TEEETTT!
like your blog as well =)

MuniMuni said...

:( damn. terasa nk balik lagi membuak

norfaridahanum said...

:'(

ms. mac said...

anuuummm!! come back home now!!! huhuhuhu

norfaridahanum said...

i stahun xde cuti...n my dad x bg ponteng klas just sbb nk blk msia je..hurmmmm...sigh!