Thursday, January 27, 2011

19



"I guess I didn't see the possibility it was waiting all the time"

Thank you for waiting.For 2 years.Ouch!How I wish  I did realize..

Wednesday, January 26, 2011

< 244 > Kelip-Kelip

Hai,aku tak tahu kenapa sekarang semacamnya aku tak ada mood lah nak update blog macam selalu. Nak kata semester yang baru ni sangat sibuk ataupun hectic orang putih kata,tak adalah sangat pun. Asyik banyak kelas cancel, takpun perubahan jadual kelas secara last minute. Tapi memang dah agak dah akan jadi macam tu sebab sekarang dah mula belajar subjek-subjek klinikal secara total. Jadi, kelas memang akan ikut kesesuaian masa tenaga pengajar sajalah. Menakutkan jugalah. Tiba-tiba ada kelas pagilah, tiba-tiba tak ada kelas, tiba-tiba tambah kelas pulak.

Tapi sebab aku memang dilahirkan sebagai superwoman yang mampu siap cincai dalam masa 15minit sahaja,aku redahkan juga,terutamanya bila kelas pagi. Aku pun tak tahu kenapalah aku macam mengalami jet-lag yang teramat sangat. OK tipu!India dengan Malaysia beza waktu 2 jam setengah saja. Aku rasalah badan aku belum betul-betul tune in untuk belajarlah. Tidur mesti nak 6-7 jam juga kononnya esok pagi bangun boleh terus pergi beli nasi lemak dekat gerai simpang jalan je.Alih-alih makan nasi lemak dalam mimpi sajalah Faridahanum oii..TOINK!Tampar pipi sendiri sambil cakap 100 kali "I'm in Yiiinnnnnnndiya".*sebut betul-betul...Yeahhh!!!!Yiiinnndiiiyyaaaaaaaa!

Kelas pukul 8 pagi,pukul 7.42 baru nak bangun. Kocoh-kocoh la siap kan. Selalunya kalau dah macam ni,memang aku mandi 5 minit, sarung t-shirt, pakai kot putih lengan panjang sebab nak cover kan t-shirt yang sangat tak professional dan tiada etika tersebut, sarung tudung indon dan seluar!!! Ya kawan-kawan,seluar adalah instrumen terpenting untuk menyertai gerakan memanjat pagar beramai-ramai bersama-sama tempe. Memang aktiviti pagi yang sangat sihat. Mula-mula dulu aku segan juga sebab kolej aku tepi jalan besar je. Nak pukul 8 tu memang kenderaan bersimpang siur lalu.Tapi sekarang tidak lagi. Penuh stail aku panjat dan lompat dari pagar tersebut. Kalau nak masuk ikut pintu utama kolej akan membazir masa selama 2 minit-satu pembaziran masa yang sangat besar sebab pensyarah-pensyarah dekat India ini sangatlah punctual. Once dia dah masuk kelas,berdoalah dengan penuh harapan agar dia diberikan hidayah untuk benarkan kau masuk juga kelas tu. Aku pernah kena halau tak dibenarkan masuk kelas sekali masa kelas pertama semester 4. Nasib baiklah Sir Anand [Respiratory Medicine] tu cakap baik-baik "You're late,sorry.Please leave ".. 

Kalau dapat yang mulut laser kenalah ayat macam "Come next time!" Sentap!

Ada juga yang buat sentapan secara halus dan santai dengan soalan berbunyi "Don't you think you're too early for next class?"

Atau yang malas nak buat ayat-ayat sentap,hanya akan berkata "No!" siap dengan tangan talk to the hand tapi muka maintain pandang slides show.Sentap tak sentap tak?

Ada juga jenis yang tak mahu cakap apa-apa,sebaliknya sekadar main kibas-kibaskan tangan saja..memang bye bye bye tata titi tutu wassalam la jawabnya. 

hurmmm..dah banyak pula aku tulis ya. Apa lagilah nak cerita entah. Oh, sekarang tengah posting Ophthalmology / Eye.. Tak banyak nak cerita sebab boleh katakan majoriti kesnya,kes cataract. Mungkin dalam BM kita panggil katarak kot?Macam pernah jumpa saja perkataan tu..eh ke Lebuhraya Karak? TOINK! Jadi duduk hospital memang asyik main-main torchlight je.Kelip-kelip.HAHAHA.Takpun tiap-tiap harilah pergi test power dengan Snellen's chart. Lepas tu rasa macam wahhhh!magiknya setiap hari datang posting mata macam dah berkurang darjah kerabunan padahal sebab dah hafal dah huruf-huruf dekat chart tu.. TOINK!



Sabtu lepas sempat jugalah masuk dewan bedah tengok pembedahan nak buang cataract / katarak [minta-mintalah ada perkataan ni dalam Kamus Dewan]. Nah,aku bagi kau orang tengok sikit macam mana rupanya pembedahan yang aku tengok tu. ECCE-Extracapsular cataract extraction.

Amaran : pastikan anda tidak dalam posisi menguyah atau mengulum [opps!] apa-apa ketika menonton ini. Terima Kasih.


Ala-ala macam inilah lebih kurang.Tolong la salute kat aku ye. Aku pun tak percaya macam mana aku boleh bertahan tengok doktor tu buat 3-4 ECCE ni. Yang doktor tu pulak lagilah kena double salute sebab lepas habis satu patient je,dengan penuh yakin dia next..next..next..Dalam 3 jam,minimum 12 cases settled! TEEETTTT!

Sedikit fakta ringkas berkenaan mata

Ukur lilit = 75mm
Panjang = 24mm
Lebar = 23.5mm
Tinggi = 23mm
Berat = 7g
Isipadu = 6.5ml

Toodles!

Friday, January 21, 2011

Siri 25 : Kulit

Assalamualaikum...Dah lebih sebulan aku tak menulis untuk edisi jurnal jumaat ye. Maaf sangat-sangat. Jujurnya, aku kurang membaca buku-buku ilmiah semasa cuti lepas. Jadi,tak adalah wacana ilmiah yang nak dikongsi. Apapun,hari ini aku nak bagi penghomatan pada kelas pertama aku di Semester 6 ini iaitu Dermatology/Skin/Kulit - organ terbesar yang ada pada badan kita.

Mudahnya,cuba telitikan firman Allah di bawah ini

Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan membakar mereka dalam api neraka. Tiap-tiap kali kulit mereka masak hangus, kami gantikan untuk mereka kulit yang lain, supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu. Dan ingatlah sesungguhnya Allah adalah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.   {An-Nisaa,56}


Kulit yang kita lihat sangat-sangat nipis tu sebenarnya mempunyai beberapa lapisan dan terisi dengan pelbagai struktur. Salah satu daripada struktur tersebut ialah sel saraf (ditulis sebagai nerve ending) dalam rajah di atas.  Ringkasnya, saraf ini yang bertindak mengesan rangsangan haba dan kesakitan pada kulit untuk dihantar dan diproses di otak. Saraf-saraf seperti yang aku yakin majoriti kita tahu mempunyai struktur yang bercabang-cabang dan berinteraksi antara satu sama lain memebentuk jaringan komunikasi yang canggih dan sangat-sangat efisien. Subhanallah. Pada yang tak dapat nak bayangkan, pergi tunggu depan TV sampai keluar iklan susu yang ada Wardina dan anaknya tu ataupun iklan susu bayi yang lain. mesti ada gambaran sistem saraf punya.huhu.

Dan menurut kajian sains dan dipersetujui oleh pakar anatomi [aku terlupa nama doktor berasal dari Thailand tu] juga, dalam kes-kes kebakaran, mangsa akan merasa kesakitan akibat terbakar hingga pada satu tahap tertentu,yang mana ketika lapisan kulit sudah terbakar keseluruhannya, rasa kesakitan itu beransur hilang dan tak dpaat dirasai lagi. Sebab apa? Sebab lapisan yang mengandungi sel saraf semua dah habis terbakar. Rangsangan-rangsangan kesakitan kepanasan segala dah tak dihantar ke otak pun.

Hurmmmm....tak dinafikan, lapisan selepas kulit terisi dengan kumpulan tisu-tisu lemak,otot dan akhirnya tulang yang juga mempunyai jaringan sel saraf yang tersendiri. Tapi sel saraf yang terdapat di kulit adalah terlampau melampau dan menyebabkan tahap ke-sensitifan kulit terhadap apa jua rangsangan adalah sangat-sangat tinggi.

Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan membakar mereka dalam api neraka. Tiap-tiap kali kulit mereka masak hangus, kami gantikan untuk mereka kulit yang lain, supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu. Dan ingatlah sesungguhnya Allah adalah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.   {An-Nisaa,56}

Semoga kita semua terpelihara dari fitnah dunia dan seksa neraka kerana sesungguhnya azabNya tersangatlah pedih. Itu doa ikhlas aku untuk tiap-tiap hati suci dan niat murni yang menatap setiap baris tulis aku di ruangan ini.

Astaghfirullahal'azim..

Rujukan : Majalah SOLUSI Isu 25

Wednesday, January 19, 2011

< 243 > Genius

Dalam kalangan anda yang membaca tulisan ini,siapakah yang pernah terdetik untuk bergelar ataupun digelar genius? Kau?

Aku membesar dengan gelaran itu. Diberi oleh kawan-kawan sekeliling dan makcik pakcik tersayang. Jujur,aku tak berkenan pada gelaran itu. Terutamanya bila genius itu dedifinisikan sebagai mempunyai kebolehan IQ yang tinggi. Gila! Aku bukan Einstein beb!Yang kuiz IQ aku selalu buat dekat Facebook itu pun baru dapat 120.HAHA. Dan yang utama sekali, aku tak pernah dengar sekalipun Mama dan Ayah [yang dah kenal aku selama 21 tahun lebih] cakap aku ini genius. Eh,Anum tak kecil hatipun Mama,Ayah.Sebab Anum memang tahu yang Anum bukan genius pun!Tak percaya?Baca!

Ayah pernah cakap,umur aku 2 tahun aku dah betah duduk membaca surat khabar dalam pelat eja yang tak sudah-sudah. Bukan aku sahaja ya. Rasanya semua adik-beradik aku Ayah dedahkan pada perkara yang sama. Cumanya,yang sangat cenderung untuk jadikan membaca sebagai satu hobi kesukaan hinggalah sekarang, memang tak lain tak bukan si Faridahanum inilah dengan Along dia. Sudahnya dua-dua pun belajar jurusan perubatan.Menghadaplah buku-buku tebal segala setiap hari. Tapilah kan..Aku rasalah kan,mungkin juga aku  sangat suka membaca sebab nama aku diilhamkan dari novel melayu pertama,Hikayat Faridah Anom.Ok,apa kaitan?TEEEETTTT!Jadi poin penting di sini, anda bukanlah seorang genius jika pada usia seawal 2 tahun,di rumah yang tak banyak alat permainan, soft toys apatah lagi plastisin mahal Play-Doh yang boleh dibentuk-bentuk pelbagai rupa itu,anda sudah reti membaca surat khabar memandangkan surat khabarpun kelihatan sangat menghiburkan pada saat itu.

Aku tamatkan zaman tadika selama 2 tahun dengan membawa pulang anugerah pelajar terbaik.TOINK! Anugerah yang sama juga Along pernah bawa pulang. Ariz pun pernah. Athifah pun pernah.Mungkinkah aku dari baka genius? Ayah aku lulusan sekolah orang putih,BUKAN negara orang putih ya.  Dengan kelulusan itu dapatlah kerja kerajaan hinggalah sekarang ini menjawat jawatan Ketua Pembantu Tadbir. Ayah cakap pada aku, dia memanglah ketua,Ketua kerani! Pembantu Tadbir itu sekadar mencantikkan bunyinya agar sedikit gah di pendengaran,eh?Betul,dalam bahasa Inggerisnya dipanggil Chief Clerk sahaja. Orang pejabat pun panggil ayah CC. Tapi ketua kerani ini jugalah yang tak pernah kompromi dengan aspek pendidikan anak-anaknya.Dapat juga dia cedok ilmu walau sedikit cuma dari anak-anaknya.. Kelakar bila kenangkan cuti yang lepas,kami adik-beradik berganding bahu bertungkus lumus mengajar Ayah subjek Matematik, topik pecahan (fraction). HAHAHAHAHAHA. And I found something interesting about my parents. Ayah is so weak in maths whilst it is Mama's forte! And....Mama punya kepincangan Sejarah Peradaban Dunia selalu jadi bahan lawak aku dan Ayah.HAHA.Kalau kau selalu singgah di sini,mungkin pernah terbacakan betapa aku kagum dan sayangkan lelaki yang seorang ini macam di entri ini dan juga di sini. Poin penting untuk perenggan ini, untuk seseorang itu dikatakan mempunyai baka genius,tengok-tengoklah juga susur galur terdahulu individu tersebut ya.Memang ada individu yang lahir dalam keluarga cerdik pandai dan ada juga individu yang sebaliknya, sejak dia bertatih, telah dilatih untuk tidak pernah letih selagi "yang terbaik" itu belum diperoleh.

Setelah berpindah-randah 3 buah sekolah,aku tamatkan juga 5 tahun sekolah rendah aku dengan anugerah Tokoh Pelajar Keseluruhan atas alasan pencapaian terbaik dalam kurikulum dan kokurikulum.Dan yang paling aku ingat arwah Guru Besar,Cikgu Ishak menutup puji-pujian melambung dia dekat aku dengan ayat "Saya ucap tahniahlah pada ibu bapa yang ada anak macam ini"..Tengok!!!Tanyalah mana-mana gurupun,sebesar manapun guru tersebut, mereka mengaku kalah pada 2 insan perkasa bergelar ibu dan bapa. Yang selalu kita dengar "pendidikan bermula dari rumah" sebenarnya pada pendapat akulah bukanlah merujuk pada pendidikan formal sangat tetapi persiapan jati diri. Di rumahlah sepatutnya keazaman anak-anak untuk berjaya mula diasuh biar terpasak teguh, bakat-bakat sekecil manapun diberi peluang jangan dipencil, sokong padu  setiap waktu, di samping sebagai umat Islam,anak-anak harus diterapkan bahawa konsep usaha-doa-tawakkal adalah senjata paling ampuh.untuk digunakan digunakan di medan ilmu. Ah,sekarang aku dah mula buat esei SPM. Perenggan ini jadi terlebih emosi sebab masa sekolah rendahlah berduyun-duyun orang panggil aku genius.Sebab apa? Sebab aku lulus PTS!!!Persoalannya, genius ke aku bilamana disebabkan aku memang dah berazam sangat nak lompat kelas,dengan bersungguh-sungguhnya siiang malam aku habiskan sampai 8 buah buku Model Soalan PTS [serta menghabiskan duit Ayah juga yang sangat tak berkira when it comes to hal-hal sekolah] serta juga apa sahaja latihtubi yang cikgu bagi?

Masuk sekolah menengah.....lagi 2 minggu nak PMR aku boleh lagi pergi lawan bola jaring. Tak sia-sialah, dapat juga jadi naib johan negeri,ke johan ek?Lupa dah!Masa SPM,ada gap antara papers, boleh lagi pergi buat persembahan orkestra dekat Dewan Sri Pinang.Jadual kokurikulum aku masa sekolah menengah memang padat dari April-Ogos dengan bola jaring,bahas,kuiz,olahraga,forum remaja,kem,pancaragam dan orkestra.Belum dikira aktiviti-aktiviti selingan macam cipta dan deklamasi sajak untuk Hari Guru, Kempen Budi Bahasa, Hari Kemerdekaan.Kena sangat disiplin dan pandai agih masa untuk belajar kalau tak kantoilah Ujian Pertengahan Tahun bulan Jun.Sebab disiplin tentera aku ini jugalah aku punya kawan-kawan zaman sekolah boleh bilang dengan jari saja. Tak ada masa untuk aku berkenal mesra dengan orang-orang lain.Tambah pula bila jadi pengawas sekolah kan,lagilah orang benci.TOINK!Dengan budak-budak band pun kadang-kadang tak sebulu,terutamanya Zaki!Kitorang sekelas dari darjah 5 sampai tingkatan 5 tolonglah!Dia PTS juga,dia selalu tidur dalam kelas sampai keluar air liur tapi dia SPM semua A juga.Ini memang genius!Sebab dia genius,dia bolehlah ponteng kelas. Tapi aku?Setiap kali habis latihan band kalau ada baki masa unuk pergi kelas aku mesti nak pergi tapi Zaki tak nak.Jadi dia tak bagi aku pergi kelas jugaklah kalau tak nanti kantoi dengan cikgulah latihan dah habis,aku dah balik tapi kenapa Zaki tak balik lagi?TOINK! Terpaksalah aku gantikan dengan buat kelas tambahan sendiri. Tutor tak berbayar waktu itu ialah Wafaa (add maths), Dayang (chemistry) dan nasib baik cikgu Fizik muda dan kacak,rajin jugalah aku pergi jumpa beliau untuk tanyakan permasalahan-permasalahan yang ada.HAHA.Biologi tak apa,akulah dewa!!!!!!!!!HAAHAHHAA!

Perit memang perit. Tapi sejak dari usia itulah aku belajar satu lagi benda baharu. TANGGUNGJAWAB UNTUK BERJAYA. Aku bersyukur sebab punya Mama dan Ayah yang tak pernah larang dan yakin penuh pada kemampuan aku. Memang tak pernah ada alasan "Parents saya tak kasi" untuk aku terlibat dalam aktiviti-aktiviti yang aku suka.Ayah mudah saja,kalau aku yakin aku boleh,dia yakin juga pada aku.Bila aku serba salah,dia yakinkan aku yang aku ini memang anaknya yang was born as a multi-tasker.Lebih dari itu, aku anggap kepercayaan tak berbelah bahagi mereka itu perlu aku balas dengan kejayaan.Aku ada tanggungjawab untuk berjaya.Tak kiralah sesibuk, sesusah, sebanyak manapun halangan,bebanan ataupun tanggungjawab tambahan yang aku harus pikul. Dan Alhamdulillah,sandaran terulung aku yakni Allah s.w.t tak pernah sunyi melimpahkan rahmat nikmatNya dan sentiasa membantu aku untuk membahagiakan mereka.

Sejak aku mula memikul tanggungjawab tersebut(?)lebih sedekad yang lalu,gigih usaha dan tangis duka menjengah bersimpang siur. Aku pernah jatuh mengaduh,menjulang riang sepanjang kembara ilmu ini. Adakalanya, aku sendiri yang menjemput sukar dan menambah beban pada jalanan yang sepatutnya mudah untuk diredah. Ah,memang..aku ini anak yang degil. Suka mencabar diri.Pada aku,itu kualiti unik aku,kalau tidak, sia-sialah nama Faridah yang dipahat ini. 

Dan percayalah,anak degil ini bukanlah seorang genius. Cuma dia seorang yang gigih dalam usaha bila dia kenal hala tuju kemahuannya.Anak gigih ini telah dilatih untuk punya azam yang tinggi. Anak penuh keazaman ini tidak pernah mahu Mama Ayahnya kecewa.Anak Mama Ayah ini cuma tahu yang dia ada kedua-duanya yang sentiasa yakin dengan kemampuan dirinya. Cukup atas keyakinan dan iring doa restu mereka untuk dia terus menggalas tanggungjawab menjunjung cita-cita,mendukung cinta.[Junjung dengan dukung,junjung lagi tinggi kan Ayah?] InsyaAllah,Allah bersama-sama mereka yang menegakkan agamaNya.


Sekali Mama Ayahnya ragu-ragu, seribu kali anak ini pilu, sejuta semangatnya terbang berlalu, dia buntu ke mana nak tuju......



Koleksi gambar-gambar pelik sebagai bukti aku juga normal macam kau orang.HAHA.Anggap saja ini sambungan tulisan Bukan Nak Riak Part 2

Thursday, January 13, 2011

17


"Walau berjauhan ku tahu hatimu"
"Tuhan,berkatilah cintaku padanya"

Monday, January 10, 2011

< 241 > Roadtrip 1

Jadi setelah lebih 2 minggu dihabiskan bersama keluarga dan rakan-rakan terdekat di Ipoh dan sekitar Perak, aku pun mulakan langkah kaki saiz 4 aku untuk pergi berjumpa rakan-rakan yang belajar jauh-jauh sikit yakni di KL,Selangor dan Melaka. Aku sebenarnya malas nak menulis panjang sebab masih diselubungi [ayat nak gempak saja] keletihan yang amat sangat sepanjang ber-bagpacking selama 4 hari ini. Oh,cakap pasal bagpack, terima kasih Along sebab bagi pinjam beg dia. Beg kesayangan aku dah selamat terbang mengikut Zehan ke Australia. Haha. Aku tak sampai lagi,beg aku dah sampai dulu. Rezeki kau lah beg. [Ayat penuh hasad dengki pada beg sendiri]

Untuk entri pertama berkenaan roadtrip aku ni, aku kepilkan gambar-gambar aku bersama-sama insan-insan yang aku kira sebagai highlights of the trip. Manusia-manusia yang aku banyak susah senang, gelak nangis sama-sama sepanjang sedekad yang lalu.

Dulu masa zaman aku sekolah,belum ada istilah BFF. Jadi,aku namakan mereka berdua ini kawan karib aku masa di SMSTSSS. Sampai sekarang,aku sayang!!!

Dayang Anis Asyikin
Menuntut di UKM dalam jurusan perubatan ijazah pertama program berkembar Universitas Padjajaran- UKM.
Masih solo dan errr..ada?(available)

Wafaa Zulkifli
Tahun keempat jurusan perubatan Cyberjaya University College of Medical Sciences
Single but not available. Kan u kan? HAHAHA

Yang ini pula,aku kenal kawan atas kawan dalam 2 tahun sudah. Tapi sebab sama-sama bimbo,sekali jumpa terus ada bond wacakaplu.
Hazleana Hashim
Tahun 4, Ijazah Perubatan Berkembar Melaka-Manipal Medical College
Aku pilih status dia sebagai Not single,not available.TEEETT!

Last but not least,aku kenal masa A-Level dulu. Dia ini muka memang matang lebih,tapi jiwa muda.
Pensyarah Biologi merangkap ketua cheerleaders Kunyit Royale.HAHA. 

Zafirah Mazlan
Masih belajar untuk dapatkan PhD di UIA dalam...something to do with Microbiology/Gamat,errr...ok,aku pun tak tahu nak cakap lebih lanjut.
Status? Oh,yang ini special case.Otak dia fikir buku dan melancong sahaja. Penat dah aku nasihatkan suruh kahwin.Adoi!Tolonglahhhhhhhhh uuuu!

Thursday, January 06, 2011

16




"Am I good enough for him?" 
Question that kept popping up in my mind throughout my roadtrip to Selangor,Malacca and KL.And now,still.

< 240 > Why I Love Him..

Why?

Because at time we separated at KL Sentral this morning, he gave me RM50, together with his recently reloaded Touch N' Go card so that I won't have to wait in long queue to buy any train tickets while travelling in KL. 

And and and..while eating at Chilis KLCC with Miss Zafirah just now,I received a text message from him written, 
"Anum g bndr tsk slatan kol bape?tren dlm kul 5 ke atas peak hour.knfem sesak.crful skit tkut org bkk beg galas dr blkg"
(Anum pergi Bandar Tasik Selatan pukul berapa?Tren dalam pukul 5 ke atas peak hour.Careful sikit takut orang bukak beg galas dari belakang.) Touching please!

Hurmmm...No wonder Cikgu Shafieyah kept mentioning how she really adores the way he looked after his siblings (including me)during our primary in SK Tasek.Mind you,he was born in year1987,Ana-year1988,I- year1989 and Apis-1990. We built such a legacy at SK Tasek which was later continued by Ariz and Athifah.Along has shouldered a great responsibility at a very young age (I realized it few years back but started to appreciate it these days.Such an ignorant I am.) He took care of us,even until now. sob3!
Cikgu Shafieyah

Reunion SK Tasek 010110=)
(Irfan tiada dalam gambar sebab datang lambat)

And he grew up becoming a wise and responsible young man. Few years back, he strongly (and still believe) that he was destined to pursue his studies in local universities even with his good grades in SPM. I still remember the day I received the letter about my placement in India, only two of us were at house that time and he said "Tak apalah..Anum pergilah belajar luar negara. Along ni sulung. Dekat-dekat senang. Apa-apa jadi Along boleh balik cepat"...(Tak,aku tak nangis tulis ni)

Ah,shall I dictate more?

Cikgu Shafieyah's Zulhilmi

P/s:Cikgu Shafieyah even named his son (almost)after him, Zulhilmi in hope that her son will follow his attitude but unfortunately,her Zulhimi happened to be the last child of the family.

Meet my Dzulhelmi @ Along.

Monday, January 03, 2011

Sana Sini

Al-maklumlah bila balik Malaysia jarang-jarang macam ini. Setiap saat harus dipenuhi dengan temujanji dan aktiviti-aktiviti bermanfaat (la sangat!)

Oleh itu, aku mohon maaf sangat pada pembaca-pembaca setia blog aku yang tak seberapa ini (macamlah ada!) sebab aku dah jarang-jarang menulis.Ada berlonggok entri sangkut kat peti draf. Baru letak gambar,Mama dah panggil suruh tolong dekat dapur. Baru nak tulis sastera, Along dah ajak tengok Magika.

Yang ada pun entri mp3 merah jambu saja lah. Itu wajib. Kalau tak nanti ada orang merajuk tak boleh nak belajar. Final professional exam dia dah la lagi seminggu. AJA AJA AWAK!

Harap belum terlambat untuk aku ucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2011 kepada semua. Semoga beroleh bahagia, sukses dan yang penting, rahmat dariNya dalam menjalani hari-hari yang mendatang.

"The year is almost gone, but it has also made us strong.The path was long but we walked it with a song. There were tears and fears but we also had reasons for cheers" - Auntie Jamie


Dan juga baru rasa nak tulis entri panjang sikit saja,dah ada panggilan telefon masuk. HEHE. maaf, yang ini wajib dijawab. rindulah! *langgar dinding 100 kali