Thursday, May 19, 2011

< 267 > TSBand


When a friend posted this on our Facebook Group,I can't help not to reminisce the good times I had during my brass band and orchestra years,with Tun Syed Band in particular. I started playing music when I was transferred to SK Jelapang Ipoh under Program Bestari,as I have mentioned in my other posts. It was kind of a drastic changes I would say as in previous school,I was the President of Persatuan Puteri Islam.. Yaawww!But I never regret my decision-lah...Even when I already became an official member of the band,I was still being called out to represent PPI Perak to Pertandingan Deklamasi Sajak national level yawwww!Special privilleges tu,kau ada?Tak ada apa yang nak rasa rugi.Lagipun to be frank,masa zaman tu sibuk kumpul markah merit je. Lagi tinggi lagi cerah peluang masuk SBP.Dan akhirnya berjaya dapat markah merit tertinggi jauh meninggalkan beberapa pelajar yang dah lebih lama berada di sekolah tu sekaligus merangkul anugerah Tokoh Pelajar untuk tahun itu.Yaaawwww! *takabbur takabbur takabbur* HAHA.

Scratch that.Nak cerita pasal band lah!

And then when I entered Sekolah Menengah Sains Tun Syed Sheh Shahabudin,Pulau Pinang(nama memang tak boleh nak lagi panjang la kan?),I went for TSBand selection without having to think twice. I know I'm so in love in making love music and playing it for myself and the people. It was a joyful job indeed. For once, I thought that I was doing it just for the sake of having an impressive extra co-curricular activities record so that once I finished school, there will be lots of scholarships to be chosen from. Again!HAHA!But then 5 years with TSBand gave me more than that. Not only "she" brought my understanding of "language of music" to another step higher,she even governed myself with her rigid teachings of discipline(what a good criterion for a doctor!) and in simplest humanly way,embrace me into her circle of big family.

Seriously,playing music isn't easy as it may sound to ears. It is a matter of enthusiasm in having every sound to be sounded correct, having confidence in making it to be sounded correct, without ever losing belief in your other family members-that there will also sound correct and on top of that, to never overshadow anyone. Because we are family,we sound as one and one mistake is one whole family mistake.Frankly,I wasn't even near to be called as a good trumpeter even after 8 years playing it.Hardly reaching 2 octaves,perhaps?(itu pun muka dah stok sembelit macam nak meletup lah!)But it's a matter of giving something at your best to the family even somehow to the outsiders,it seems like as if you're playing only a small part.TSBand had taught me that you lose nothing by being supportive and constructive.That you need not to be loud in order to be heard.


I have to say this.I miss them a lot.We shared food and drinks, stories and memories. We not only created history together,we even created air minum together.HAHAHA.Selalunya,latihan band habis lambat.Pukul 6.30 macam itu. So kitorang selalu lepak sekejap dekat kantin yang depan bilik band je. Kantin waktu-waktu tu dah nak tutup dah. Memang makcik pakcik nak kasi abis je semua makanan minuman kan. Maka this one day terciptalah satu air yang kami beri nama "air siren".Kadang-kadang panggil "traffic light". HAHAHA. Sirap campur oren je pun.Banyak je jual kat pasar malam nun.Tapi air siren kami ni tetap yang paling special pernah aku minum.Awwwww!Dalam TSBand jugalah ter"jatuh cinta" ala telenovela.Gila kau,mamat tu menyanyi sambil main keyboard lagu Julia tu yawwww!Meremang yaawww!Tapi cerita lamalah,mamat tu sekarang dah pun couple dengan kawan aku dekat Manipal.Kawan itu pun aku kenal sebab asalnya dia syok kat sepupu aku.Oh,Kak Dayana yang tunang dengan Ashraf Muslim tu pun aku pernah HyeHyeByeBye okay.HAHAHAHA.Okay Okay.Lari topik..Tak ada apa pun nak dibanggakan lah.Tapi,kecilkan dunia ni sebenarnya?Hari tu Jin singgah Twitter (mamat ni je lah yang rajin menyapa aku kat Twitter pun!) cakap yang entri aku pasal Reunion sekolah rendah tu.Alih-alih,Cikgu Shafieyah tuh mak cik dia!!!What what what???HAHAHA.Sebenarnya nak promote Twitter yang dah 2 tahun berdaftar tapi baru sekarang aktif balik - @norfaridahanum.

Back to TSBand stories...

Well,we had our downfall also sometimes.Whether it was due to internal crisis or external hatred and jealousy and and and I seriously don't know why "they" hated us so much. Gaduh sesama sendiri pasal abang angkat,kakak angkatlah etc. AHAHAHA.Hawa and Anith,cepat setuju! HAHA.Belum kira gaduh-gaduh dengan junior sebab junior lagi terror maka dengan selambanya kau akan tersesar ke bawah.Ini satu lagi pengaruh TSBand yang kuat pada aku.Aku memang tak layan seniority minority entah apa segala bagai ni.Banyak lagi cara nak bagi orang hormat kita.And we gain what our will deserved. Not what our age deserved,neither our gender nor our look.Yawwww!A hard lesson from TSBand.Susah oh nak telan ego bila junior lagi tinggi. But that was then.All families have their small fights,right?But I believe now we all have learnt to leave that as another growing-up memories to be glanced once and reminisce forever.I know at least 3 of us really go far and got chosen into Malaysian Philharmonic Youth Orchestra.Happy for them. Aku je yang stuck-up kat sini buat terror conduct choir,lagu Negaraku je pun.HAHAHA.Anyway,we all become good friends by now.Not that best of friends but just good,just nice.At least for me-lah.Tak tahulah korang camne kan!HAHAHA.And sometimes,when I browsed through FB photos of our naqibah-naqibah usrah back then,who always had "things" with us,I can't help not to put up cynical smiles.Oh kakak-kakak!Dulu cakap laaaaaiiiiin!!!!!Toink!

Astaghfirullahal'azim,Faridahanum!!!!

And now where is my Drumline movie session for this year???
ONE BAND ,ONE SOUND, ONE FAMILY!

Ini budak kan..Dari kecil menyusahkan aku.HAHAHA.Tak adalah! Zaki Hafini b.Mohd Hafini. Comel tak?Jambu kesukaan ramai ni!!HAHAHA!Mak dia ngan Ayah aku sekampung,Chemor yaawww!pernah belajar sekelas pun.Kitorang jumpa mula-mula masa Program Bestari tu lah. Lepas tu sama sekolah jugak dekat SMS TSSS tu.Sekarang dekat UK buat TESL,kot?
Sekarang dah jadi kacak la pulak.Yawwww!!Mintak sign sikit Ki,dah macam Kembara Seniman Jalanan ni.HAHAHA.Oh tak,dia bukan mamat yang nyanyi lagu Julia tu ye?Tidak akan berlaku sama sekali.Dah terlampau banyak rahsia luar dalam Zaki ni aku tahu.Memang tak malu dan aku pun tak mahulahhh!HAHAHA. Aku jamin malam ni Ayah call cakap "panjang beno dah rambut si Zaki tuh"

8 comments:

zaki said...

hahaha aku kena mintak royalti ni...btw xpenah la pulak aku nk baca blog ngkau ni...nnt aku selak semua...kau crita pasal bergadoh2semua ni sumpah aku xigt...pelupa dak aku?? haha aku igt sweet memories ja...yg buruk2 semua aku buang jauh2...

anith said...

anum :
=]

norfaridahanum said...

ha tu dialah..blog aq pun x penah baca.pastuh dok kecoh kata aq lupa kawan..ko yg lupa aq sbnarnya ni..wallaweyh..asal ayat ko matang sgt nih.ni bukan zaki yg aq kenali =p

norfaridahanum said...

anith : =]]]

naz said...

teringin bela rambut macam tu. boleh tak boleh tak? ahaha apa yang best pasal norfa? dia boleh ingat semua memori dari kecil sampai besar haha mesti romantik kalau jadi isteri orang ni haha

norfaridahanum said...

boleh boleh.pastuh i jumpa u i kasik botak trus.haha.u puji2 nih,ade makna nih..haha

zaki said...

kau matang lagi kot anum umur kau 36 kikiki...

norfaridahanum said...

matang tu x perlu dinilai pada usia lah!!!aq matang (kot!) walaupun baru nk masuk 22.HAHAHA.