Tuesday, December 27, 2011

Generation Gap

Jujurnya, sebelum pulang aku tak pernah nak runsingkan sangat tentang majlis kenduri. Mahu ringkas dan sederhana tapi masih mampu tinggalkan kenangan terindah untuk aku. Ye lah....setiap kali berkahwin untuk kali pertama,semua orang mengharapkan yang itu bakal jadi perkahwinan pertama dan terakhir kan? Pastilah mahu ia berjalan ikut perancangan dan keinginan kita.

Ini kenduri pertama dalam keluarga aku. Aku dengan selambanya melangkau Along dan Ana. Bahkan jadi cucu pertama di sebelah Mama yang berkahwin. Makanya faham-faham sajalah....Mama Ayah yang tiada pengalaman jadi tuan rumah kenduri kahwin satu hal, keterujaan nenek dan mak cik pakcik pun satu hal yang ada masanya boleh bikin aku pening kepala. Aku sangat-sangat berharap yang tiada unsur-unsur pembaziran berlaku di masa majlis. Dalam masa yang sama tak mahulah sampai tetamu kata kedekut pula kan?

Lagi 3 hari saja untuk hari ijab kabul...Pakaian masih belum finalise. InsyaAllah esok selendang dan tudung yang aku order akan sampai. Baru boleh nak eksperimen lilit-lilit tudung sikit.Bilik pengantin pun tak siap lagi. Entah!bukan tak semangat nak kahwin..Tapi pada aku itu urusan yang tinggal ni tak adalah besar mana. Janji yang bahagian tetamu dah selesai. Itu yang jadi keutamaan aku. Biar orang balik puas harti. Makan cukup dan sedap.Kalau datang sebab nak tengok pelamin dan pengantin cantik ke tidak..Memang harap maaflah. Baju yang aku tempah tu memang aku buat untuk boleh guna lagi di kemudian hari. Ini bukan kedekut, tapi cost-effective namanya.Hihi.

Mulai esok saudara mara akan mula berkumpul di rumah aku ini. Khamis bila semua dah ada, dan kawan-kawan KMC pun dah turun, akan diadakan kenduri doa selamat selepas Asar. Malamnya baru sesi berinai. Ala..sekadar suka-suka dengan kawan-kawan. Bachelorette Party secara terkawal lah kira. Haha. Oh lupa, minggu lepas dapat kejutan dari Wafaa & Dayang dekat Ben's KLCC. OMG,Mereka sangat awesome. Sahabat dunia akhirat tu. Eh,itu nanti cerita kemudianlah ye.

InsyaAllah,majlis akad nikah akan berlangsung selepas IsyakJumaat, 30 Disember 2011. Antara Maghrib dan Isyak akan diadakan majlis pertunangan yang ringkas sebab Ummi Habib berhasrat juga nak sarungkan cincin. Ye lah,bakal menantu tak pernah jumpa ni.Majlis merisik hari tu pun main tunjuk gambar dalam Facebook je. Tak ke gila juga tindakan kami ni? Eh tak juga..kalau ikutkan yang betul-betulnya, sama-sama bakal pengantin dah kenal cukuplah kan/ Yang keluarga tu pelan-pelan kayuh lahhhhhh.InsyaAllah. Nervous sangat bila fikirkan.Paling nervous sebenarnya pada aku bila fikirkan hal keluarga baru ni lah.. Yang lain-lain tak adalah nervous sangat...kot. (If you know what I mean.Hihi)

Hari Sabtu pagi akan ada mahjlis Khatam Al-Quran bermula pukul 9 pagi. Sekitar 12.30 rombongan pengantin akan sampai. Naik pelamin dan makan beradab. Majlis resepsi jangkanya tamat dalam pukul 4. Tak adalah merentang sampai 2 waktu solat,insyaAllah. Lagipun selepas itu nak pergi tangkap-tangkap gambar. Outdoor wedding photoshoot. Prewedding memang tak adalah. Habib dari awal-awal lagi dah bagi amaran keras pasal prewedding ni. Oh,cakap pasal amaran keras...surat kebenaran berkahwin dari JPA pun dah diterima. Kelakar juga bila baca heading dia..KEBENARAN BERNIKAH KAHWIN BESERTA AMARAN KERAS. Urusan Seri Paduka Baginda lagi ok.Toink! Oh,untuk photographer dan videographer pun pakai kawan-kawan je. Harga pun harga kawan-kawan. Not that steep,insyaAllah.

Sabtu malam akan ada majlis tertutup bersama famili & Lot 76. Siaplah Habib Hasan nanti kena buli dengan pakcik makcik aku yang senget sikit ni.Huhu. Dan Ahad memandangkan semua dah turun berkumpul di rumah aku,Family Day Lot 76 tahun ni buat di Ipoh saja lah. BBQ lah jawabnya.Ok aje.

So itulah tentatif aku di hujung minggu nanti.Saja aku tuliskan siap-siap...kalau-kalau ada yang ternanti-nanti perkhabaran dari aku.. Nanti lepas kenduri baru aku ceritakan tentang persiapan aku selama ni ok. Tak banyak mana pun....Sebab kehidupan lepas nikah tu yang lebih menarik fokus aku.

Wassalam.

6 comments:

CGG said...

happy 4 u dear:)

najwa ns. said...

surat dari JPA tu paling tak tahan kak anum, amaran keras? haha :)

rashiD said...

tahniah korang
aku doakan korg selamat & girang sampai tua~

oranglidi said...

slamat pngantin baru! maap xdpt hadirkan diri..

Friend said...

salam anum.

wish you all the great moment as tulang rusuk kiri all the way.

saw those picture from Melvin. Not that many, but still be able to feel the periwinkle blue's moment for the day.

There are long way to go from this moment, so take it step by step. It will be a glorious one - as long as you both are try smart enough.

Of course, Allah will always there to guide you two to the right path once you stuck on the traffic.

अल्लाह के आशीर्वाद मई. अमीन

Amanina said...

alhamdulillahhhh :D