Tuesday, December 01, 2009

< 150 > RM is not Ringgit Malaysia

Sometimes, just few words can make us breakdown into tears.
Sometimes, just few words simply delighted our lives.
And today, few words put one wide smile on my face,tremendous joy in my heart.

I was dictating few important points regarding Malaysian Court of Law, the types of court present in our country, power of each court and the Crime Acts related to capital punishment in Malaysia when she said, "Gila la ko ni. Apsal tak amik law je?"

HAHA!Thanks Shu,tak tahu nak explain macam mana. Tapi, rasa bahagia bila kau cakap macam tu. Ada juga orang yang nampak kelayakan aku untuk berada dalm bidang tu. Tapi,cinta tak semestinya bersama kan? Huh?Apa kaitan? Aish,maksud aku,  terlampau cintakan bidang undang-undang, tak semestinya kena hidup bersama mahkamah je kan? Yang korang pikir aku bercinta dengan Shu nih sape suruh pulak. Nauzubillah, Allah murka tau,terbalik Bumi ni nanti.


This is me and Shu at Golcunda Fort when we both went for backpack trip to Hyderabad last July.
Aku suka jalan dengan Shu,tak pening kepala dan tak pijak kepala. [Tapi demam teruklah masa tu!] 

Dah habis Forensic Medicine. Yippie!satu-satunya subjek yang aku sanggup berjaga malam sampai buka-buka internet lagi cari info. Pelajar asing macam kitorang ni kena ada maklumat tambahan pasal negara sendiri juga, sebab dia suka je nak tau pasal badan kehakiman Malaysia. Kalau ada orang kata aku buang masa, pedulilah, aku bukan belajar untuk exam semata-mata. Hidup kena ada target weyh!

Anyway, I found this in my Forensic Medicine textbook.

The casualty was crowded when the patient was brought in,
The students gathered around him, their faces all a grin.
The patient was unconscious and they rushed all round the place,
To examine and percuss him - to diagnose his case.
I'll quote you just a few and leave the patient's present state.
One shouted to his partner - "Oh,come and listen Charles,
He's got whispering pectoriloquy and lots of cracking rales.
His stomach is dilated, his clavicle are straight.
His PMI is beating at a rate of twenty eight.
He's got a haemic murmur at the apex and the base.
I think I see palsy on the right side of his face.
His pupils are unequal which suggest a case of tabes,
But he's foaming at his mouth which makes me think of rabies."
Another spoke of syphilis, on principle no doubt,
And said a dash of iodide would drive the symptoms out.
Some spoke of laparotomy and tumour of the brain,
While others bet on thypoid fever, haemorrhage and strain.
The seniors condescended to express their view thus-wise, 
"The man got meningitis, you can see it in his eyes."
But one thing puzzled all of them, it was pitiful to see,
His arms and legs and body were as rigid as could be.
They eliminated poisoning and tetanus by degrees,
And spastic paraplegia by the straightness of his knees.
At last in desperation, with sad and downcast face,
They asked the Senior Physician to diagnose the case.
At first he too was puzzled, by the rigid form in bed,
But soon his face lit up with smile and loftily he said,
"This case is very difficult in very many ways,
The man's got rigor mortis,he's been dead for about three days!"


Adapted from The Leech,1931; 3(2): 35. Edited from the original.

Rigor mortis,abbreviated as RM [by me and some other lazy medical students] (*-*) is a physico-chemical phenomenon of muscle stiffening occurs after death based on its rule of 12 [march of rigor] which states that it affects the whole body 12 hours after death and being retained for 12 hours and gradually passes off in the next 12 hours.

Ringkasnya, rigor mortis nih keadaan mayat yang kita tengok kejung+keras+kaku tu.

MATI ADALAH URUSAN TERBESAR SEBUAH KEHIDUPAN

19 comments:

udienjai said...

Wei, kau minat law ke? takpe2.. boleh je amik medical law nnt. :)

tak semua yang kita suka, kita akan dpt. hargai dan nikmati anugerah yg ada skg. mungkin nnt jodoh kau dengan lawyer ke! *fewiiit*

Raja Khairul Raja Anuar said...

Been to that place! tapi hujan lebat yang amat.

norfaridahanum said...

yeah sudien.u read my mind.itulah target aq nnt insyaAllah =)pastuh nnt jd cam Cuddy ke.xpun,bukak hospital sndirik.wawawawawa!jauh lagik perjalanan..insyaALLAH dipermudahkan dan ditunjuk pilihan yang terbaik.

lagik pun byk gak kna pikir,byk skills kalo lama x praktik nnt jd x mantap r.syg jugak,rugi je blaja kalo last2 duduk kat admin kan.tgk r cmne, but so far,itu yg aq sgt berminat[selain dr kerja ngan mayat and then leyh jd saksi kat court =p]

raja:ala,rugi r kalo pergi tym hujan.ko try x yang clap2 tuh? the architecure+engineering is such a miracle!

anith said...

um!!!!
anith xpasti npe dye xupdate! rmi dh tnye2.. any idea?

naz said...

nice quote yang last tu :)
even nak mati cuma pakai berapa rm jer.

norfaridahanum said...

anith: hurmmm.tukar url maybe?tapi syg r.mst ade cara len lagik kot

naz: waaa.sifu puji i lah.terharu skejap!bajet untuk kain kafan 21 ela je r kot.eyh,21 ela ke?

Ms.Independant said...

Byk terms yang i tak paham.
Tapi naseb baek i paham the ending.
Love this entry!

ps : Byk sungguh simptom2 yg doktor kene tahu kan!

:)

Raja Khairul Raja Anuar said...

Haha yg 2 kat pusat sains negara pun ada Anum.haha

norfaridahanum said...

oms.independant.orait r tuh,ada masanya,penghujung tuh yg penting =)
owh,sgtlah byk kna tahu,tp sy mls nak tahu kot.haha!

raja:haha!aq x smpi lagik pusat sains.planetarium pernah r =)

nur nina said...

hai! salam. 1st time here. sy pun india-bound jugak~ 2011. insya-Allah. nway, template kite sameee. feel free to respond to this ya.

http://nothingtobedisplayed.blogspot.com/2009/11/sesiapa-boleh-tolong.html

full hope, thanks! take care!

nur nina said...

yihaaa. i got it! trimas banyak2 sis!

norfaridahanum said...

no problem =)

nur nina said...

hahaha. ktt jugak ke?? super duper senior??

akak, letak chatbox laa. senang sembang~ =D i follow uuuu.

norfaridahanum said...

ala dik,chatbox mcm serabut r..nnt2 r akak considerkan.huhu!

akak ktt batch 2006.mdm ozie ada lagik x kat sana?kirim salam kat dia pls!

norfaridahanum said...

n thanks for following...ape sgt la yg nk follow nih dik.citer mengarut je.tp kalo nk tau tgk india nih cmne,boleh r..haha!jgn rasa x nak g india sudah =p

nur nina said...

yeah, die ade lagi. sy nye penyelaras a-level 2thun. hehe. insya-Allah nnti sy sampaikan.

em, rasanya cam akak gtaw tu la. kat edit html tu jugak. cari buscar, pastu tukar je. jgn lupe click kat 'edit widget template' dlu, nnti jadi cam sy, x jumpa2. haha

norfaridahanum said...

hehe.ok2 =)

owh MARA r nih ek?

nur nina said...

haah. akak mara gak?

norfaridahanum said...

eyh x.akak jpa la dik =)