Sunday, December 06, 2009

< 151 > Soalan Terkumpul

SO YOU THINK YOU CAN DANCE?

Lagenda 2009 baru sahaja melabuhkan tirai sejam lalu.
Nanti-nanti sahaja aku ceritakan tentang persembahan-persembahan yang penuh dedikasi oleh rakan-rakan seperjuangan di India. Malahan, ada juga yang layak diberi taraf hampir 5 bintang.

Oh,malam ini, dengan Tikah jadi saksi, aku diasak soalan dan penyataan yang bunyinya lain-lain tetapi bermaksud yang sama. Boleh kata dalam purata 5 tapak je,berhenti jumpa orang,kawan-kawan,adik-adik,kakak-kakak,[abang-abang takde lah pulak =p],perkara yang sama gak terpacul.

"Ko tak menari ke Num?"
"Hey,I pelik.Dah 2 tahun U tak perform-perform pun. Quit already,huh?"
"Pergi ambil mic tu sekarang weyh. Tolonglah selamatkan keadaan"
"Eyh Anum,tarian ko!" [dan aku hanya membalas dengan thumbs up]
"Babe,apsal tak menari?"
"Anum...apa nih..aku nak ko kat atas tu.Ko best" [adeyh Tehah,ini sumpah yang paling mengharukan keadaan malam ni]
oh dan juga bilamana Everlyn cakap "You sing much better than her"

Haish..mula-mula memberi jawapan malu-malu alah yang macam nih,

"I've just finished my exam lah babe. Nak rileks-rileks je datang sini"

Tapi aku silap.Lagi aku konon-konon nak bagi jawapan selamat, lagi teruklah aku kena bambu. Seperti ini...

"Dulu ko settle kan 2 dances in 3 days!"
"Go up there,open your mouth. No need  to prepare maaa"

"Dancing is your religion kot babe!You'll never get tired of it kot." [cuba teka sape yang selalu bercakap dengan banyak sekali perkataan kot nih?]

Pada yang bertanya,kalian pasti dah tahu jawapannya. Terima kasih kerana mengambil berat dan juga buatkan aku rasa diamati dan dihargai.

Dan untuk yang kurang mengenali aku, aku tak menulis ini untuk menabur bongkak,apatah lagi menjadi takbur. Jauh sekali untuk memperlekehkan mana-mana pihak. Aku menulis sebab hati aku dah sangat bengkak [mata jangan cakaplah] menahan tekanan ni.

Belum cukup kuat detik hati aku untuk berhenti. Dua cabang seni ini masih memberi aku kepuasan yang tak dapat dijelaskan dalam bentuk kata-kata. Tak kiralah sama ada di kenduri-kenduri kahwin, depan Dato' Datin,teman-teman ataupun saat aku khalwat di kamar peraduan.

Kadang-kadang aku rindukan audiens yang lain daripada seorang yang kulihat di cermin setiap petang. Kadang-kadang aku rindukan kegelabahan sebelum beraksi,walaupun aku memang gelabah pakej 24 jam tak kira malam tak kira siang.HUHU!Kadang-kadang aku rindu nak feature dalam majalah lagi.[HAHA!pergilah belek-belek REMAJA 2 3 tahun sudah]Kadang-kadang aku rindukan pentas.

Selalunya,aku rindu dunia itu, dunia yang bisa membenarkan aku menjadi aku,dan hanya aku.

p/s:tapi,ada jugak soalan-soalan terkumpul sebanyak 7-8 yang buat aku riang ria,yakni "Apasal dah kurus ni?"
Kalaulah kalian tahu,Disember memang bulan rejim diet kamikaze Faridahanum. TEEETTT!

23 comments:

naz said...

hahaha! puak orang keding semakin berleluasa. rejim zionis jua tumpas

malinaramlan said...

Sometimes its hard to continue or strive for the things you love when you are held back by others' restrains, or negative mentality towards that simple thing you love.

But babe, you have it in you all along. Your soul say yes, but your surrounding is putting the big NO sign. I'd say follow your heart. :)

p/s: Kita ni hidup dalam dunia yang senantiasa menghakimi. Sampai kadang-kadang, kita menghakimi diri sendiri.

Love you Anum!

udienjai said...

wah.. suka ayat malina kat atas tu! (sampai aku rasa dah tak pandai nak bagi komen ape).. haha' yup.. ikut je kata hati kau anum, sbb mmg ada masa apa yg kita suka, tak semestinya org laen akan suka sama :D

all the best gurl!
(ayat last mal tu seriously tak boleh nak copy paste) HAHAHAHAHAHA'

norfaridahanum said...

naz: tapi i x lah secicak-man mcm u =p

mal:hugssss!!!thank you so much.this is so sickening babe.torn between respecting what your heart says and what the people you respect say.i just want them to know that though I fully understand all the reasons underneath their decision,my soul still says "I'M NOT READY"

I love you too!

sudien:sepatutnya ko copy paste lagu PENDIRIANKU kat sinih.haish~~~
ala,yg ayat last tuh kan u dh slalu ckp kat i?toink!hahaha!ko nak all the best ape ke bendanya nih?all the best dalam melancarkan pemberontakan ke?

malinaramlan said...

Hahaha sudin gedik ahh! Copy paste je la. Sama-sama single pun!!!! (eh ye ke?) kehkeh. Kidding kidding! :D

Anum, niat diorang baik nak "jaga" u. I mean, kat sini pun jadi kadang2. But tu la, don't put too much pressure on yourself k. Allah je tahu niat you apa, inside your heart. Hugs!
p/s: next July adekah u still kat India? *mode lompat2* :)

norfaridahanum said...

SUDEIN TAK SINGLE!!! *mode gelak jahat*

susah nak cakap mal,niat tak menghalalkan cara kan..nak cakap banyak pun x elok rasanya.sebab tuh i choose to say "i'm not ready".titik.

july???pastilah ada,insyaAllah babe. it isn't fasting month kan? DATANGLAH! [P/S:i jumpa your syauqi smlm=p]

Noorlaila Mohamed Nor said...

muahahaha
sampai tahap rejin diet kamikaze tuuuuu
dasyattt!

enyheartsdiamond said...

kak anum mmg talented ;)

anith said...

kerana kita ialah anak seni~

=]

fhad said...

anum... nak tanye ni.. anum da bank in ke duit baju?

norfaridahanum said...

eny:talent mkn plg utama.haha!

laila:dasat sedasat dasatnya.sila percaya!

anith:anak seni ke anak wayang kaa?
haha!tp anum suka apa yg anum buat sekarang nih.cinta!

fhad:pastilah sudah!tp anum x emel lagi resit tuh.adoi!sori,br abes exam.

fhad said...

owh ok2... fhad tanye je coz cek acc tetibe je ade bank in baju plak... ok2.. take note..

udienjai said...

erk,, apekah??! korang ngumpat selama ketiadaan aku disini.. Anum, aku single OK!! haha' (ehem.. ni bukan ayat promote diri)

JR.kak.anum said...

kak anum x talented

tp,dier multi-talented!

yg sy igt
srh men netbal dier r captain,
srh men band pun dier reti,[sexy plak 2!]
srh lari,pecut leyh,rentas desa pun leyh
srh baca sajak,1 dwn meremang
srh bahas,dier best speaker byk kali,
srh jd pngrusi forum,dier spontan giler
srh nyanyi,sore lembut mcm marshaAF[rmi gk ckp cam CT]

tapi bila tym dier garang,dier jeling je..mau mati dowh!ahaks!

dh lama admire kak anum!rmi lg junior yg mcm sy ni rsnye.kak anum sgt dedicated,even dh abes skola pun stil dtg tlg jr bahas n netbal.

ble bc blog kak anum ni,tringt karangan2 kak anum yg ckg shafei fotostat jd cnth utk kitorg.

im so proud 2 noe u.gudluck kak anum!

norfaridahanum said...

kawan-kawan sekalian, sahabat saya yakni hafizuddin jailani a.k.a udienejai single.boleh r masuk meminang dia sape yg mau.haha!
kalo nk promo,biar terang2 sudien owh.haha!

norfaridahanum said...

*BLUSHED*

alamak dik...terharu plak baca, kelakar ada,rs nak delete pun ada,habis semua cerita sekolah bukak balik ni.

thank you so much,really appreciate those words..haha!itu je kot yang boleh cakap.

esei kena fotostat.haha!tapi dik,kalau cikgu shafei baca kita tulis bahasa tak-ikut-piawai-DBP ni,mau kena bambu.adoi!

awwwww!!!yg part sexy tuh mmg x leyh blah ok.baju tu yg sexy dik,bukan akak!haha!

Hisham said...

hai salam terjah...everybody cn dance,,,hehe...tk cre k

si comel- who am i? said...

Hi:p
Life is full of sacrifices, and sometimes you have to sacrifice the things you love on order to aquire a greater love.. you get me right?

Btw aku paham sangat2 kot. It's not easy to leave something you love behind, but remember that He'll never forsake you~

:)

norfaridahanum said...

hisham:bagus..terjah ikut pintu depan.haha!

si comel....cleo ke? asal x pki acc blogger nih..hurmmm..i know what you mean by greater Love.insyaAllah satu ari nnt.i keep praying for that =)thanks!

cAt said...

Anum...always hold in what u deem is true..even through sacrifice..have strength and know that u'll be rewarded for ur good intentions insyaAllah..=)

norfaridahanum said...

berbolak-balik cat..hurm..you know what i mean kan.

*F.Y* said...

hehe ntah saje kot:p

norfaridahanum said...

waaaaa..terer aq teka =p
syg ko=) tq nway