Monday, January 04, 2010

< 160 > Berani-berani Takut

HENDAKLAH ENGKAU MENJADI ORANG YANG BESAR, YANG SANGGUP MEMIKUL CINTA YANG BESAR-Hamka

Tadi tunduk bawah. Nampak himpunan abjad.
Sekarang dongak atas. Nampak siling bercat.

Otak perlu rehat. Tutup mata sat
Nampak kamu.......

Ah,sudahhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Indah?
Parah!
Mudah?
Susah!
Berhentilah!
Berserah?

Masih berani nak bertahan.
Tetap takut nak luahkan.

Helaian putih bercakarkan pena aneka warna aku tarik
Sepatah,dua patah,tiga patah, aku coret
Makin laju, tindih rajah-rajah yang aku salin dari buku
Makin lama, redah saja ruang mana yang ada
Banyak pula. Memang kerja gila.

Persetankan.
Aku dah tak tahan.
Berlegar macam taufan. Gelojak ini harus dibebas.
Ketat membengkung badan. Halang aku bernafas.
Hoi! Aku rimas!

Semak. Cilakak.
Aku boleh hilang akal.

Hebat. Nikmat.
Boleh pula aku kebal.

Apa kau carut?
Aku dah tersahut!
Apa kau karut?
Aku dah terpaut!

Pandang bawah balik.
Belek-belek. Haram satu pun tak masuk.
Tilik-tilik. Masih awal pun nak kantuk.
Pejam mata balik.
Kuat hati berbisik.
Hari ini, takdir seru kamu.
Hari ini, aku tunggu kamu.

Dah, ayuh pulang ke rumah.

KMC Central Library, Mangalore
9.03pm. 0400110















































Kelompokkan saja penulisan ini sebagai karya kurang waras yang aku tulis khas.
Waktu bergerak pantas, sudah tiba saatnya kembali ke kelas, walau aku masih malas.

30 comments:

anith said...

just tell the truth dear~
speak out loud! =]

ChentaBeng said...

awak salam perkenalan.. fhad suh awak send alamat umah lagi sekali.. die da tukar hp so sume data da hilang.. send dekat hp die taw.. 0132331027.. asap.. tinggal bju awak je die cakap x anta lagi..

norfaridahanum said...

tq chenta!mst fhad mrh ngan sy nih.haha!

anith...huwawawawawawa..after all,i'm just a girl, standing in front of your door...=) [mcm knal] haha!

ChentaBeng said...

owh die x marah la awak.. die nak contact kamu xtaw no hp.. die suh saye jd macai die plak.. huhu.. kamu kenal die ke saye?

norfaridahanum said...

hahaha!sy dh msg dia dah.sori ek, sinih xde chatbox mcm blog awk.trpaksa lak tulih kat sinih.
errr...dua2 pun sy knal through blog je =) happy knal2!

naz said...

wah puitis nya. haha. eh i pun u kenal kat blog kan? hahaha

anith said...

haha asking the door to love her???
hoi hoiiiii

hahahaha

norfaridahanum said...

puitis?ke hamis????
karut marut lagi mengarut je nih.
haha!ye naz,kita kenal kat blog jugak.knal ke mslhnya kan?redah!

cis anith! org siyes nih =( hahaa!

MuniMuni said...

Anum,aku rse pasni ko wat chat box weyh.
Selamat berlajar!
ps,aku dh masuk alam kelam potong wayar nak smbg kabel2 dh.bye2 hari hujung minggu

shusupian said...

Amboi cik norfaridahanum, makin puitis skrg ek..dh xbrape nk faham aku..nk lawan Zahiril Adzim ke??..ko jgn jeles tau, tv kt malaysia byk cite yg die berlakon skrg..rezeki aku balik malaysia..hehehe..

norfaridahanum said...

semak r ade chatbox..nnt aq pikirkan lagik semula ok.demi ko muni.aq sggp reconsider.haha! alam kelam nan gelap ke,alam kelam-kabut?haha! selamat2 semuanya=)

shu,aish aish aish. *blush dulu.ok dah* dh mula get back to feet la konon nih kan.kembali mnjadi faridahanum yg dlu. Turkey r punya pasal nih =p. Aku tahu,ZA berlakon macam2 kan.tapi astro.tak dapat r nak tengok online =(

Frodo Baggins said...

uikkk ~ tgh ada unsur2 kuch kuch ho ta hei kew?? kekekekekeke ...


>>________<<

norfaridahanum said...

haha!
movie yg bagus sbg rujukan =p

MuniMuni said...

haha.tp serius puitis.t ak soh mak ak bca blog ko

hanismalik said...

Sy terpakse mengatakan "WOW" kpd penulisan anum...
Hebat2!!
Mmg best la susunan ayat...jrg sy nk puji org nih....tp dlm masa yg sama rasa tercabar pun ada....sy pun dp A1 jgk utk BM dlm SPM....haha....erm, xpe...nnt nk challenge anum dlm penulisan...tunggu sket masa lg...skrg baru nk start aktive blogging balik...nway, jgn lupe follow blog sy...=)

norfaridahanum said...

umni.ko jgn.mak ko munsyi dewan.
aq risau dia x fhm.kang jadik macam mama aq,mlm2 buta call tnya "mama,x fhm yang anum ckp nih r bla bla bla" dang! hahahhaha!

abg hanis!!!!dh habis jelajah msia ke?masuk rekod x?huhu!
thanks.tapi,biasa-biasa saja ni.tulis apa yang saya rasa je.BM saya sekarang dah teruklah =(

jr-kakanum said...

bla pembhs terbaek 5x brturut-turut karang ayt..jadik r cmnih.kan kak?

hanismalik said...

Biasa2 ape mcm tuh...hebat la tuuu...erm, jelajah tu dh berlaku awl november...mgkin bleh masukkn dlm blog kot...tp mcm cerita dh basi la plak...hee...

Erm, betui ke kata2 jr-kakanum tu? pembahas rupa2nya...padanla ayat sungguh rapi tersusun...hehe

Anonymous said...

apsal org puji ko gile2 ni..takat ayat org lapar pastu baham eskrem 2 mangkuk...tp mmg jiwang habis ayat ko skrg,almaklumlah,nak kawin dah (rahsie ke bende ni?) hahaha
[opkos ko tau sape aku]

-puncuk-

norfaridahanum said...

adik junior!akak still x tau kamu batch mana! itu semua citer lama r. DINGDONG btul!

abg hanis,xpe.tulis je.menulis nih best tau =)nnt leyh recall balik smua kenangan tym jelajah.

HAHAHAHHAHAHAHHAA!sengalan ko ABK.
esok mama aq baca nih mau dia terbeliak kat ofis.selamba je ko wat fitnah akhir zaman ye.wekwek.
tapi,PUNCUK pangkalnya,ko jeles r org puji aq kan?abes r.aq rs sok satu blog bakal tutup =p

anith said...

haha sorie2..

standing in front of my door??
ok msk la.. wat mcm umh sendiri yer.. =p

norfaridahanum said...

hahaha..umah sndrik ek?BR pnuh satu fridge x?chocs?pastuh..maggi asam laksa ade baper kotak?=)

Anonymous said...

u tls nih semata-mata sbb nk bkk ruang kat certain sum1 2 accpt certain sum1 kn?
ur such an angel,u noe dat...i reli ms u.n ur sweet heart dat owez put others first.u tc n kp rockin'

saw ur fb stat "apapun yg trjadi,brjalanlah tanpa henti.."

Ms.Independant said...

me too!!!!
dapat 3 ari cuti so senin dah mls msk keje...
uhuk3 T_T

MuniMuni said...

owh mak aku cool. dia lagi kuat merapu. tapi kalau ko buat papan tanda tah apa-apa dia hantar surat saman la.hahah

norfaridahanum said...

babe!!!!dtg sinih r!!!i miss u too.n love u so much.thank Allah u havent changed kan. nasib bek u x kna putaran angin selat melaka tuh.hahaha!i'm doing well lar.c'mon it's new year =)

fara,black monday.ke monday blues??? hahaha!

muni,owh..itu lagi bahaya dowh. papan tanda pun kena.apatah lagik ayat aq yang haram xde makna nih.tapi cool owh keje mak ko.salute!

MuniMuni said...

ko salute la mak aku.aku failed bahasa2.mau kena campak dlm sungai la. kalau ko buat double degree best owh.

norfaridahanum said...

*salute mak muni.tabik spring* haha!
double deg?phewww~~~~yg ni pun tersemput-semput aq nk aebskan.dang!xpelah,kdg2 x smua yg kita nak dlm hidup,kita dpt =)

syokzshopping said...

weh aku tsilap komen td..hahah..xpe komen ag skali..very nice poem.love it..feel like writing but not a good writer.haha

norfaridahanum said...

hahahahahha!!! thank you syg. u love it...but i love u more =)