Tuesday, February 07, 2012

Sebulan Yang Lalu

Hai semua!!!!!
Hari ni nak cerita pasal hari bersanding / resepsi. Actually, bersanding pun takat duduk 6-7 minit atas pelamin orang tengok. Tak ada tepung tawar or merenjis-renjis segala bagai. Kenapa? Penat-penat aku design baju pilih warna semua,datang hari nak pakai nak main baling-baling air bunga segala bagai pulak?No way man! TEHEHEHE.



Pelamin
Dah nama entri hari bersanding. Memang kena cakap pasal pelamin lah dulu kan? Al-kisahnya untuk hari bersanding tu memang banyaklah percanggahan pendapat antara aku, ayah, mama & nenek a.k.a Tok Ajah. Rasanya boleh scrolled down sikit and read entry entitled Generation Gap. Kalau ikut aku, aku nak pengantin lelaki sampai je,kita sambut then terus pergi meja makan beradab. Instead of pelamin, nak buat photobooth sendiri je depan rumah untuk senang sahabat handai dan saudara mara yang datang nak bergambar dengan pengantin. Rumah aku tak adalah besar mana hall dia..so,kalau pelamin dalam rumah memang susahlah orang nak take turn masuk untuk bergambar.Memang crowded lah. Dan ruang yang kecil juga sedikit memberi kekangan kepada jurugambar nanti. Tapi disebabkan kalau tak ada pelamin memang alamat nak kena sekeh dengan Tok Ajah, dan Mama pula cakap tak pernah dibuat oranglah pelamin luar rumah, dan Ayah dah lama surrender tak nak masuk campur,HAHA maka jadinya tempah juga pelamin dari Butik Pengantin De'Cemara.  Cantik dan ikut citarasa aku. Puas hati. Dan disebabkan itu juga, kita buat win-win situation. Saya ikut cakap untuk ada pelamin, tapi ikut cakap saya pulak untuk tak buat renjis-renjis ni boleh tak? (^-^)

Alatan merenjis sekadar props.HAHAHA.Puas hati aku.LOL.Tirai belah kiri tuh memang spoiler sampai hujung majlis. Siapa yang gi tekan suis chandelier then tak letak tirai tu betul-betul balik huh? Grrrrr

With Ummi & Abah

Mari menghafal nama adik beradik baru & anak saudara instant & biras sekarang. GULP!

Warna tema
Theme colour bukanlah satu kewajipan ye. Tapi kalau nak buat juga,pastikan pengantin tak pakai warna yang sama dengan warna scallop khemah, alas meja etc. Silap haribulan budak kecil datang lap tangan kat baju kau dengan tanpa rasa bersalahnya sebab ingat tu alas meja.TOINK! Basically, aku nak warna biru sebab itu favourite colour lah konon(padahal dah berapa tahun asyik beli barang warna pink je). Habib pulak nak grey. Dan Mama pula rasa tak perlu nak tempah baju baru semata-mata untuk majlis. Boleh je guna baju raya tahun sudah which is Gold. So Google punya Google jumpalah combination blue-grey-gold which appears nice,so aku pun setuju aje!


Note that tirai again!-______-"

Pak Ngah and Auntie Ana also showed their supports by wearing gold. Iyolatu!Padahal semua pun tahu aku letak gambar ni sebab nak tunjuk the groom who is looking so eager to meet the bride -___-"

Banner & Pocket Calendar
There will always be a crowd during wedding (especially when it is the 1st kenduri of the family), so why don't you use it as a chance to convey something about Islam too? Hence the banner thingy! Luckily in this part, I and my mom miraculously(!) agreed with each other. No photos of the couple on the banner please! Mama tak sukalah! Saya pun tak sukalah. Habib pun tak suka. tehehehe!Senang cerita untuk hal ni. Lepas tu, aku belek-belek internet dapat pulak idea untuk bagi pocket calendar...tambah pulak dah majlis aku memang 30-31 Disember 2011 kan...Even sebenarnya pocket calendar tu tak berapa berguna untuk generasi sekarang..tapi pak cik makcik serta Ayah merasakan ianya idea yang sungguh bernas. Eh,tapi Puan Hawa cakap..."bagus bagi kalendar ni..boleh aku guna nak tanda hari period" HAHAHA! Segala macam idea dalam kepala telah di draft dan kemudiannya diterjemahkan kepada bentuk Adobe a.k.a kecanggihan teknologi oleh Senk!Yahooooo! Printing untuk banner dan pocket calendar ni aku serahkan pada Zimie from KBB Shoppe

Notice that 2 banners at the entrance?

Habib even took it to be used during reception on his side! Happy=)


Aku puas hati sangat dengan dua-dua ni except for that lupa nak gitau Senk suruh edit sikit gambar aku. Tengoklah kat pocket calendar tu....Tahun bila,dekad mana yang Habib lagi cerah dari aku? HUWAWAWA! Oh, by the way.gambar dekat pocket calendar nih Habib dengan Senk punya idea ok. Aku setuju saja...sebab haruslah aku cairrrrrr kannnnn? Cis, dengan Mama kerja nak berkelahi je. Ampun maaf dipinta Mama. =)

Khemah & Katering
Alhamdulillah sangat sebab Ayah punya banyak kenalan semasa kerja dengan Jabatan Kebudayaan dulu. Alhamdulillah juga orang-orang yang dulu Ayah dok bagi tender masih reti nak kenang budi. HAHAHA. Makanya, dapatlah Arabian Canopy idamanku dengan harga yang....ok dah janji sama tauke tak boleh kasitau sama orang lah. Mula-mula Mama cakap 2 sudahlah Arabian Canopy tuh, sebagai pemula dan penutup khemah. Tapi sebab firasat aku mengatakan yang itu sungguhlah tidak menarik, di samping dah teringin sangat nak Arabian Canopy tu..makanya berjaya juga memperolehinya. Dah lah nak pelamin ala Cinderella punya labu tuh semua rm1 800 ke atas je.Gilosssssss! Dan ternyata Mama punya pilihan katering adalah sangat-sangat tepat. Alhamdulillah....Tetamu dalam 1200 orang cukup makan semua...Dan sedap oi!! Sampai balik India nih pun, kawan-kawan still cakap pasal lauk kenduri aku. Ok, terima kasih Mama!*tabik hormat!*



Aiyark!Mama, Tok Ajah dan makcik-makcik dah pesan, kena control ayu, jangan dok renyih nampak gigi je. But..what to do, epic failed -__-"

Wedding Attire and Accessories
Akhirnya!!!!!sampai pun kat part baju kan????Tahniah atas ketabahan saudara saudari sekalian membaca dari perenggan atas.Ke ko main lompat je ke perenggan akhir ni? HEHE. Takpe,takde hal..aku pun selalu je buat camtu bila baca entri membosankan.HEHE. Aku memang bercita-cita nak pakai baju yang direka sendiri. Eceyh lah ayat kan..padahal bukannya 100% rekaan sendiri. Hanya sedikit olahan dari pencarian di internet serta juga perbincangan dengan tukang jahit. Tukang jahit tak payah cari jauh mana pun. Guna abang Rozek je untuk jahitkan coat Habib. Dan tunang kepada abang Rozek (Kak Dayah) ni tolong jahitkan baju nikah & dress aku. Kak Dayah memang sempoi. Kitorang uruskan pasal pakaian semua through phone je.Hantar gambar contoh baju pun pakai phone. Ukuran aku Rozek tolong amikkan dekat sini, contoh warna dan sampel baju aku poskan dari India. Seriau juga masa Pos India buat hal dah lebih 20 hari tak sampai juga parcel tu ke Kak Dayah arituh! Harga material sari baju nikah je dah sama dengan harga sewa rumah 2 bulan oiiiiii -_-"

Kenapa tak sewa baju butik je?
1) Sebab badan aku yang agak lain dari manusia normal ni sangatlah memerlukan pakaian yang tailor-made. Bak kata pepatah, "Alangkan shirt and slacks pergi kelas pun tailor-made, inikan pula baju kahwin!" HAHA.

2) Sebab warna yang aku nak memang warna rare! Belum jumpa lagi di mana-mana butik pengantin. Eceyh kau!

3) Sebab kalau sewa dari butik nanti, mulalah orang butik tu nak mengatur semua camne kita nak pakai tudung dia ,baju dia semua..which is a big NO for me. Excuse me, nobody can sentuh my tudung okay!

4) Sebab baju butik banyak guna material satin dan kain yang jarang. Pastu pakai inner yang t-shirt je kat dalam. Seriously sangat tidak cantik di mata aku,maaf cakaplah ye. Mama pun awal-awal dah pesan jangan guna satin sebab nanti melekat dan ingat,majlis kita bukan di hotel ye. Kalau dah berpeluh macam tempe, satin mahal pun tak berharga lagi.=p

5) Of course sebab gua rasa gua pakar jugaklah bab design2 baju ni. HIHI. Elok baju dah siap dan tinggal nak jahit manik je, aku terperasan gambar Fazura ni.
was hoping for that kind of patch lace and bead work dekat pinggang tapi Kak Dayah cakap it wasnt her forte lah. Inipun 1st time dia jahit dress ikut gambar yang aku bagi.

Sebenarnya macam-macam gaya aku teringin sebenarnya.. Asalnya macam nak pakai songket tenun tapi rasa sangat hipokrit sebab darah dalam badan suku je Melayunya. Tidak adillah untuk lagi 3 suku bangsa yang berlegar dalam salur darah. Eceyh.Pastu teringin nak pakai skirt tingkat-tingkat tetapi dengan pantasnya sedar diri tidak cukup inci,juga sedikit "ayam katik".Pasti buruk sekali kalau pakai. Ditambah pula bila baca blog Rizalman yang rekaan sebegitu adalah sungguh terkeluar dari kelompok arus fesyen semasa(atau bahasa kasarnya fesyen lama daaaa), terus cancelled.Berpengaruh besar juga Rizalman dalam hidup aku rupanya.Booo!

Tudung-tudung aku semuanya aku tempah online dari Kak Fida. Again, urusan online saja. Tak pernah jumpa. Semua through email tapi ok lah,siap macam yang aku nak except for tudung kelabu yang sepatutnya aku pakai ala-ala Hana Tajima je masa hari bersanding terlampau besar dan lari warna sikit. Tak salahkan Kak Fida langsung sebab dah expect dah benda-benda macam ni boleh jadi bila kita urus pakai internet. Lagipun, design manik dekat dress instead of pinggang dan tertukar kedudukannya ke bahagian dada. So Plan B, mari buat veil sendiri untuk cover bahagian dada supaya still nampak manik-manik tu but at the same time taklah terdedah sangat .Ayuh!!!

Tapiii....Mama suruh sewa je veil dari butik mana-mana sebab of course lah Mama tak yakin dengan aku yang selama hari ni nak lukis garis lurus pun ada 2 3 kali jugak padam,inikan pula nak menggunting kain. Tapi lepas tengok semua butik pun aku tak berkenan dan material pun jenis organza tu,maka aku nekad jugaklah nak jahit sendiri. Berlonggok je tutorial DIY Veil dekat internet ni. Boleh google ye!Tak jadi kain tingkat,dapat veil tingkat pun jadilah!HIHI..Tapi aku potong kain je lah.Itupun lagi 2 hari nak nikah baru jumpa kain.Yang jahit manik segala memang aku serah bulat-bulat pada Rozek & Team..Bersengkang mata diorang dekat hotel menjahit dalam tempoh 24jam ok. Masa aku tengah duk make-up kul 10 pagi pun veil tak siap lagi!!!HAHAHA. Alhamdulillah,keseluruhannya aku puas hati.HubbyB pun makin sayang.HAHA.Dan yang paling penting,baju sendiri dan boleh pakai lagi. Yeay!



Bila dah ada veil,kenalah ada tiara juga. Tiara/crown aku sewa sekali dengan make-up..Make-up adalah satu perkara yang sangat menggerunkan untuk orang macam aku yang rutin kecantikan harian ialah bangun pagi ,cuci muka, sapu toner,pakai lip balm terus keluar. Banyak kali kot aku tanya member yang datang make-up aku ok ke tak.Of course lah tak nak kelihatan sangat heavy. Actually, kalau muka dah tak pernah make-up,baru taruh foundation pun aku dah rasa heavy,boleh tak?HAHA. Kak Sharifah from HaifaBridal memang seorang yang pro dan cool. Sebelum make-up dia dah tanya, kening nak cukur ke tak,which is again a big NO for me! And dia suruh pilih bulu mata palsu which aku tolak jugak sebab aku tau memang akan jadi serupa pontianaklah kalau bulu mata penyapu aku ni nak tambah dengan bulu mata palsu lagi. Kak Sharifah pun masa nak taruh maskara ada cakap sepanjang karier dia inilah kali pertama dia jumpa eyelashes panjang macam aku.Aku punya lower lashes je dah sama macam orang lain punya upper lashes. Obviously it doesn't come from that quarter of Malay gene in me.HIHI. Tapi adik aku si Atifah punya lashes lagi cantik. Dan lah panjang, lentik pula tu, even cousins laki aku pun ramai je yang bulu mata lentik.Booo!-__-" Ape kah dah cerita pasal lain pulak nih?

Maka setakat itulah saja yang termampu aku karangkan tentang hari resepsi. Mungkin tulisan kali ni agak panjang. Korang pun tak akan baca semua. Tapi ada aku kisah? Aku tulis ni untuk bacaan aku dan anak-anak (eceyh,sekarang dah pandai cakap pasal anak ek?) lagi 10 tahun lah!!! Oh,apapun terima kasih pada Apis yang sponsor kasut dan juga hand bouquet itu hari.HIHI.

p/s:mesti ada yang rasa nak sepak je sebab Faridahanum ni update blog jarang-jarang dah sekarang,pastu cerita pasal kahwin dia lagi!Ahhahaha,ada aku kesah?nanti korang kawen korang tahulah macam mana dia punya hangover.TEEEETTT!

PS2 : entri ini mula ditulis pada 30Januari yang lepas. Hence the title =p

6 comments:

ms. mac said...

<3 u bride! know wut???? i nye post about your wedding pun on hold since awal january!! bile bukak je blk...tmbh bunge sini skeet...tambah sane siket....tapi xnak post lg!! hhehehe

kotak said...

haha...y part aku dgn kelender tu..tak bleh bla.. hehehehe.

Hans said...

mesti berdebar gila kan masa proses renjis merenjis tu
nervous je rasa
heheheh


P/S : Nak Minta Tolong Bantu Hans Menang iPad 2

http://hanspunyablog.blogspot.com/2012/02/pusingan-akhir-contest-gadget-impian.html

cimöt said...

dah jd puan kan..mesti laaa busy..

sape yg nak sepak ko tu?meh aku sepak dia balik..biaq laaa ang cita pasai wedding aku tak puas lg..hihihi..jd laaa dpt bace sbab xdtg ritu..huhu

oren said...

Hajahaha.happyfor u anum.. lame x jumpe i mean since majlis.. hehe.. so amacqm married life? Indah i.allah..;)) nanti cepat2 zulaikkha dpt member. haha

Lola MK said...

aku mgkin salah seorg stalker tersetia dan tak significant pn.but yes.i read every single word of ur every post,sejak anda bergelar cik hingga menjadi puan..sekian..

p.s: rindu yang tak terkata.