Wednesday, August 26, 2009

< 114 > Catatan 5 Ramadhan

NEVER SAY GIVE UP BEFORE TRYING
Let's start with something "ilmiah"..haha!Ever since I have a blog,I've been trying hard *exaggeration di situh* to make it another leisure source of knowledge but I ended up exhibiting my merepek-merapu-selagi-mahu talent explicitly,lalalalala~~~
Ok,I don't know whether this is true or not but I was told by my college's lecturer that there's one time,not so long ago when Tun Dr.Mahathir (merujuk kepada gambar di atas,serius aku nak bunuh Malaysian yang tak tau siapakah gerangan lelaki itu)was our PM,he had came out with an idea of reducing 24hours a day into 21hours only so that we would be having another one extra day.Explaining this mathematically,
24-3=21hours
3 hours deducted from the 7 days we are having
3x7=21hours !!!!!
What a brilliant idea from a brilliant man right?And wait,my math isn't so bad.I'm sooooOOOOoo impressed.I shouldn't be doing medicine then.LOL! (-_-)"

Anyway,I second this idea as for me,there will be at least 2 hours of my day were spent dawdling doing nothing.I can sit in front of this Alpine (I have this habit of nicknaming my belongings like Alpine=laptop simply because of its Alpine White colour) browsing through one friend page to another on Facebook and checking out new clips from YouTube.So unproductive me!I don't sleep as I don't feel like sleeping.But I think I'll definitely sleep when it's time to sleep.The idea of shortening the day was actually for the sake of improving our productivity I guess. Pandainya!!HAHA!

I always fond of his ideas and that fiery tongue,excluding the rancorous fight against his successor which I personally think it was so ethically inappropriate manner of channelling one's fear over the future of a nation he used to rule for 22years.Enough said.[Darn,I don't want to blog about politics!!]On a lighter note,when it was asked to some people,What would be the 8th day be? They simply said,"how about maha-day?" TEEETTTT!!!

Enough with the ilmiah part.Enough with that complimentary paragraphs about Tun Dr.Mahathir. It's time to rock on!!!Rock ke masalahnya??Layan...ZASSSS!! (apekah??kantoi balik Msia arituh banyak layan Melodi)

I woke up today and uttered "Damn,terlepas sahur" followed by successive thoughts of how terrible today will be and how much I'm going to hate it.Not a pretty good way to start a day, especially in this beautiful month of Ramadhan.But yeah,that's what I did anyway,kept blaming the biological clock and the circadian rhythm(cubaan ber"ilmiah" lagi di situ).

Aku bukan jenis yang sangat bergantung dengan alarm HP untuk bangun dari tidur..Sedikit pergerakan je dah boleh buatkan aku bukak mata dan meraba-raba bibir check ada air liur basi ke tak.LOL.Ingat lagi kalau kat KolejTeknologiTimur @ KTT (yang tercinta),Tikah masuk bilik nak kejut aku tapi dia baru berdiri kat muka pintu je aku dah tersedar.Ceyh,riak ke bunyinya nih?Tak niat langsung. Sebab aku tahu setiap kita pun ada kelebihan sendiri ataupun skills yang kita develop tanpa kita sedari. Entah,macam aku,there's a tragedy (ini bukan exaggeration,cuma satu attempt untuk buat korang tertanya2 tragedi apa?..haha!berjaya tak?) in the past that had trained me to be very alert with my surroundings especially at night.OK,tamat di situ. Basically,moral of the story, aku rindu nak dengar ayah cakap "Faridah,bangun laa..pergi tolong mama siapkan sahur tuh,yang lain tuh punya susah nak bangun"..Ces,ada kaitan ke?

Tapi ayah jugak pernah cakap kat aku,tak acilah kalau bangun Qiyammullail pakai alarm nih. Dia kena "ter"jaga bukan main-main set macam tu.Ye ke weyh??Jadinya,sejak kebelakangan nih (baca:5-6 tahun ni)aku amalkan petua Ustaz Raja Razali,warden hostel aku kat SK Jelapang dulu.Sesi ilmiah semula..haha!
  • baring hadap kiblat
  • tepuk-tepuk bantal
  • niatkan betul2 dalam hati nak bangun pukul berapa
  • selawat dan baca doa tidur
  • mengucap dan ulanglah cakap "LailahaillAllah" sampai tertidur. Serius,ini seribu kali lagik bagus dari duk mengira kambing biri-biri halimunan tuh=)
Eyh,back to the story of Ramadhan 5th.
Wednesday isn't a good day for me to wake up just to realize that I've missed the sahur. I have one hour lecture at 8am and since I'm in C Unit,Medicine Department,Wenlock District Hospital until Sept 15th, Wednesday is our turn to handle the chaos in OPD-Outpatient Department. Owh,tempe yang diuar-uarkan hebat itu kata it stands for Older Patient Department. WhatTheFish??Ish,Adakah aku baru saja mengutuk seseorang?TOINK!OPD menyebabkan posting yang selalunya boleh habis pukul 11 bertukar jadi kul 12.And today,we were allowed to go home only when the watch clocked 12.30pm.AAAAAARGHHHH!!!Dah kata kan,today is going to be a very bad day.!!@##@$$%^^&$^*

2pm-another 1 hour theory class starts followed by Pathology Lab.Owh,the previous week,the lab started at 3 and ended at 5.30!TOINK!But luckily today it ends at 4 and I have to rush back to the apartment since LG's technicians were coming to fix the fridge. We just bought it from an authorised LG dealer 3 months ago and it got problem already. Was it because of the "MADE IN INDIA" thingy??Syhhhh!!

Done with the fridge,I only had 30mins to go to Nilgiris to buy some groceries.I was in haste and that security guard really had my patience tested.How many time I have to tell them that I don't fancy that non-biodegradable stuff thus I'm taking my own bag with me???Negara nih dah cukup tercemar dek asap-asap kenderaan,public micturition @urination and noise pollution tahap dewa,tak reti2 lagi nak berubah ke?OK,sabar Faridahanum!
Even I hate green,I give green bag an exception!

Then,went to pick my glasses where I've got my big lesson of the day.
Sila beri salam instead of saying hello bila anda memasuki kedai Muslim sebab nanti bila dia yang bagi salam kat anda,anda akan rasa cam nak langgar dinding je padahal anda yang masuk rumah orang tu...Malu gila kot sengal!Tapi,disebabkan diorang tak mintak duit langsung atas khidmat memebetulkan spek tuh,(which is jarang-jarang nak berlaku kat India nih) makanya,aku jadik hype terus terlupa nak rasa malu dah tapi tak lupa r memberi salam bila dah nak blah tuh.HAHAHA!

Done with that.Balik apartmen semula menyerahkan semua hasil belian kepada teman-teman serumah untuk diolah menjadi hidangan yang indah lantas mencapai white coat dan stethoscope segera bergegas ke Wenlock. Copy paste ayat tadik semula...
Since I'm in C Unit,Medicine Department,Wenlock District Hospital until Sept 15th,Thursday will be a grand round day in which each student will be alotted one bed for case presentation. As for preparation, a day before that kenalah bersibuk-sibuk amik history of the patient bla bla bla. 3rd sem macam aku nih,cukuplah sekadar tahu vital signs and general examination je.Tapi,sampai je kat katil no.2 tuh,jeng3!Bigger lesson of the day:
Never called a patient with AIDS as HIV+.Everyone,say RVD (retroviral disease).Baiklah!!dan aku pun tengok dari jarak 3meter tak buat apa-apa sebab senior 5th sem & 7th sem yang sama bed dengan aku pun buat tak kisah je.What do you expect from me kan? (padahal pemalas+penakut.huhu!)Maka,dipendekkan cerita sebab cerita dah jadi melampau panjang,aku pun berlegar-legarlah dalam wad tuh. Layan kes pneumonia seorang pakcik nih dan juga pulmonary tuberculosis seorang mamat nih bertemankan senior bernama Sohan yang aku rasa masa ke masa bakal menjadi "johan" di hatiku.Ces,sempat lagi!Adoi!Soalan untuk pembaca,mengapakah macam banyak lelaki je yang sakit nih?HAHAAHAHAHA!

6.30pm-terkedek-kedek berjalan pulang.Kasihan housemates 2 orang bakal doktor gigi tuh bertungkus-lumus kat dapur.Tiba-tiba datang panggilan menyuruh mereka datang meraikan birthday Alex.Adoi!Aku bukak puasa sorang lagi r malam nih!Poor me.Ye,sila kasihan.Tapi sila gelak pulak lepas nih ye. Begini....

"Anum,ko sambungkan ek?"
"Erks?teori je aku tau weyh.Hands on tak pernah lagik"
"Aku pun tak pernah buat"
"Habis,cuba jaya la nih ek?Aku cincai je r k?"
"Takpe.janji leh makan"

So,aku pun try.Separuh jalan,aku rasa usaha nih takkan berhasil nih.Sebab member aku nih tadi taruh telur 2 biji je(ces,salahkan member pulak).(-_-)"
Jadinya,TAAARRRRRAAAA!!
telur yang tak berjaya dibungkus

8pm-jemaah sudah pun memenuhi ruang tamu. Pre-housewarming kami menjadi akhirnya. Hidangan ringkas-ringkas aja yang gambarnya tak sempat nak diambil sebab baru letak dah habis.Mungkin sedap sangat kot.Aiseyh!!!
Biggest lesson of the day-Never say you're going to hate one particular day because at the end of the day,you'll love that day.Macam hari nih!!!Sekarang baru aku faham kenapa ayah sangat suka bila orang datang rumah.Bila diorang datang diorang bawak berkat,bila diorang pulang,rasa cam semua kepenatan dibawa pergi bersama..wawawaawaaahh!!TEEETT!

KAMI-tapi bukan semualah..al-maklumlah.AllahBagiCuti =)
Catatan ini siap lepas tarawikh 6Ramadhan.Maaf ye,I busy-LAH =P

6 comments:

Bean Punye larr said...

Ermmm...bila seorang doktor memasak telur bungkus..
spatutnya doktor haruslah menjahit dahulu telur tersebut seperti ap yg diajar oleh kuliah perubatan..bru xterabur isi-isinya...
-BEaN

norfaridahanum mad norizan said...

karut r ko bean.
ala,mengikut kuliah perubatan,bungkus la camne pun,nanti last2 masuk dlm perut terbukak jugak.. so x yah bungkus,buang masa je.. *alasan baek punya*

Nur natasya said...

slm...anum br ak tau 'johan tu'...hehe...ok2 gue ngerti kok skrg..huhu

norfaridahanum mad norizan said...

hahaha!sila jangan kaco line ok..
gila r tasya,balik posting trus bukak blog,sungguh2 nk tau nih =p

Nur natasya said...

logik r...ak pelik je sb ttb isu johan dbgkitkan time posting tuh...searching 4 d answer ktkn....kalah detektif conan nih...cayalah ak...hehe

norfaridahanum mad norizan said...

haha!dari ko sibuk acrik psl johan nih bek ko gi bukak medicine book.sydney nk ganti weyh..cuak sial!!!

owh,cayalah tasya..sket lagik leyh ganti kindaichi (-_-")