Saturday, April 09, 2011

< 260 > Terbuka atau Tertutup

That was it.Still fail to write a new journal yesterday. Still on the way to the finishing line.TOINK! But this one entry should go first.

SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN YANG KE 55,AYAH! He's currently in Sabah for a course. Lets hope that Mama and my brothers back home is preparing something fun and funny for him when he gets back tomorrow.

Ayah handsome!

Hari ini macam nak mengomel sikit pasal Facebook, Twitter etc. Their users,to be more specific. Mungkin apa yang aku nak cakap ini berbezalah pendapatnya dengan korang. Tapi, ini masih pendapat akulah kan. 

Al-kisahnya bermula bila aku selalu tengok orang tulis dekat Facebook "Tak payahlah nak expose semua benda kat wall post FB"...."Kalau mende2 camtuh pm je la"...."hantar kat inbox sudah,tak payah nk bagi satu dunia tahu"

Kadang-kadang aku tak nafikan lah. ada je sesetengah status Facebook kawan-kawan sendiri yang aku meluat loya tekak rasa nak muntah darah bila baca. Tapi itu yang jenis kadang-kadang. Ah,Faridahanum kata orang,dia pun 2x5 saja. Kalau yang selalu sangat status dah pelik-pelik, dan emo-emo macam sifat tu datang bersama genetik, dan buat ko rasa jelik, kan ke ada butang "X-Hide all from Minah/Mamat Emo" untuk ko klik? Wahhhhh,it rhymes pulak! Sebab bukan apa,bila ko pun komen tentang orang lain emosi,sudahnya ko pun kedengaran emosi sekali. Dan sekarang aku ni pun dah sama emosi,okay.

Kalau aku, mengambil pengajaran dari peristiwa yang lepas-lepas masa zaman kurang matang dan bercinta secara tak matang dengan orang yang sama kurang matang juga, selalulah menghantar testimonial yang mengada-ngada bagi satu dunia baca. Masa itu zaman Friendster lagi.[So you can imagine la kan how many ages back]And undeniably, memang kurang matang berbanding sekarang ni. Sekarang ini bertekad tak nak over exposed dan bagusnya,belahan jiwa[awwwww] pun memang orang yang pemalu dan perahsia.HAHAHA!  No mushy mushy lovey dovey thingy publicly.Heh,privately pun macam susah je.HAHAHAHAHAHA.

Kalau ikut cara aku,aku suka tulis dekat wall post saja kalau nak bertanya khabar atau updates. Private message yakni mesej ke inbox tu memang aku reserve untuk hal-hal yang sangat privasi.Kadang-kadang dengan super duper bestfriend la selalu macam tu. It's funny sebab at the very same time kitorang tengah berwall post pasal benda-benda yang to us,very the silly one. Sekadar nak jadi bahan ketawa dan tak kisah pun kalau orang lain baca.  

Lebih-lebih lagi dengan kawan-kawan lelaki la kan. Memang aku selalu tulis dekat wall diorang je. Contoh macam "Eyh pakcik,apsal blog ko tak boleh komen r?menyampah!" . Sesetengah orang mungkin tak nak orang lain fikir yang dia ni jenis wild. Banyak sangat kawan lelaki. Tapi to me,there's nothing to hide from the world. Kalau dah betul kawan,kawan je lah.And one more thing, I just feel that it's so wrong to have so many guys'messages in my inbox. Tambah bila aku memang ramai kawan lelaki. Kalau private private message ni seolah-olah mempunyai hubungan sulit yang mahu disorokkan dari khalayak awam je. At the same time,aku tahu jugalah diorang ni dah ada awek ke,tengah kejar seseorang ke, baru putus cinta ke. TOINK! Jadi aku sesuaikan jugalah dengan kehendak dan jiwa raga orang sekeliling. Tapi hurrmmm...itulah,kita bukannya boleh puaskan hati semua orang kan?

Dah,aku pun tak tahu apa motif aku tulis macam ni. Entah korang faham ke tidak apa yang aku cuba sampaikan. Pucuk pangkalnya, namapun jaringan komuniti sosial. Terpulanglah cara masing-masing nak bersosial kan. Jangan sampai sial sangat sudahlah.Agak-agak,korang jenis yang macam mana kalau bersosial? 

After all,that's my personality and characters.Gedik ke, sharing,caring,loving ke. Every person defines it in their very own way.You must be having one. When you differ,I just respect it.[and quickly hit the X button when it's nauseating me]

Hospital time..Till next time.Toodles!

4 comments:

Lola MK said...

haha.betul la tu..tak suka klik X..baca skilas x suke x pyh trus baca,yg duk baca smp abis knapa..hihi..

p/s: x bole komen kt post tu,aku komen kt post ni.take care sayangku~*BIG hugs*

udienjai said...

Ish, menyibuk jer diorang tu nak kacau life kiteww kan? Takpe anum, kita abaikan je diorang. Yang penting, kita bahagia.

Dian S M Zaidi said...

hahaha cuti aritu aku ada belek2 cleo kt saloon. pstu baca psl article ni. mmg klaka la. mcm2 org kt fb,twitter etc ni kan. lol. mst ko pn trgelak baca ni.


http://reen-spe.xanga.com/734981577/20-facebook-personalities-you-love-to-hate/


p/s: ehem aku trmasuk dalam 'X-Hide all from Minah/Mamat Emo' tu ke?? hehehe

norfaridahanum said...

@LolaMK: biasalah manusia kan curious. aq pun one of them.tapi bila dh abes baca n rasa macam menyampah,aq menyumpah kat diri sendirilah sbb sibuk sgt nk baca.haha

@sudien :awatnya??? ada pengalaman ka? hahaha

@DS: gila kelakar link ko bg tuh.xde siapa2 lagi r yg aq X kan sebenarnya. threshold aq tinggilah..sronok pe baca especially when people cant call that as nosing into their business@busybody.haha.