Tuesday, May 22, 2012

Penawar Rindu

Assalamualaikum.

Sebenarnya banyak sangat yang jadi lewat kebelakangan ni di samping kesibukan belajar yang tak sudah sudah.Ala Faridahanum cukup-cukuplah cakap pasal sibuk belajar. Ni ada masa nak menconteng nih takkanlah sibuk jugak kan?

KMC Final Year MBBS "A" Batch

Sibuk.Sangat sibuk. Tinggal lagi 2 bulan sebelum ujian akhir semester. Dan lagi 9 bulan akan muncullah peperiksaan yang ditunggu tetapi sangat digeruni. Peperiksaan akhir ijazah perubatan.Macam tak percaya,it's no longer that far away!!!phewwww!

2 hari lepas Afdhal upload gambar Tok Ajah semasa mengerjakan umrah kira-kira 2 minggu sebelum pemergiannya. Dah 3 minggu jugak Tok Ajah meninggal. Jujurnya, sedih itu masih ada. Baru minggu lepas aku mimpikan arwah. Arwah datang pada aku. Sedih.Sedih sebab katanya aku dah lupakan dia. Astaghfirullahal'azim. Orang boleh kata mimpi itu satu permainan tidur. Tapi tidak pada aku. Apalagi yang berkait dengan Tok Ajah ni. Malah semasa arwah berada di Makkah menunaikan umrah pun aku ada termimpikan beliau. Yang sedih juga. Aku mimpikan arwah terjatuh di depan masjid.Seminggu juga mood aku tidak berapa baik.Suami pun perasan dan minta aku banyakkan istighfar. Dan kemuncaknya bila Apis SMS tengah-tengah malam bagitahu yang Tok Ajah ada dekat hospital. Selidik punya selidik, Tok Ajah dah mula demam sejak di Makkah lagi..Demam sejak terjatuh dari kerusi roda masa nak keluar masjid!! MasyaAllah,tersentap sekejap. Jadi mimpi yang baru-baru ini juga aku kira sebagai satu peringatan. Dalam kesibukan tugas harian mungkin aku ada terlepas pandang untuk mendoakan kesejahteraan beliau di sana.

Sebenarnya tak sempat kesedihan berpanjangan atas pemergian Tok Ajah pun,HubbyB pula kena masuk hospital.  Itu mungkin kena cerita di entri yang akan datang (yang entah bila lah kan!) Sekarang dah pukul 1 pagi dan aku kena pergi study. Sedap sangat tidur lepas buka puasa tadi. Adoi!

Oh,aku tahu dah tak ramai yang singgah ke sini. But I'm still writing, because it heals me =) And I couldn't care less if you don't like it pun. In fact,I tak kacau hidup u pun. KALAU I update status FB yang mushymushy mungkinlah itu akan mencemarkan Timeline FB(itupun boleh tanda pangkah tak nak update dari I). Blog ni seriously kalau u baca,itu sebab u tekan link untuk ke blog I. Faham tak?Tak baiklah emo dekat Facebook seorang diri. Sangat tidak baik untuk kesihatan. Eh,terasa? *Ada banyak sebab aku jarang update. And this is among the reasons. 

5 comments:

AJ Hanif said...

semoga Habib diberi kekuatan oleh Maha Esa untuk bertabah hati dan berselimut ketenangan.
Insya'Allah, sakit bisa rebah bila ada pendokong semangat seperti kamu.
Yang penting, suburkan kasih, sematkan sayang; dan mana tahu, ini jalan Maha Mengatur itu mengeratkan kalian dengan talian kehidupan.
kan?

syaratnya?
kamu sendiri harus bersemangat.

dan pasti saja kamu mampu; bilamana kamu percaya, dan bergantung pada Dia sebagai hamba-Nya.
kan?

dan satu.

dan kamu janji.
akan jadi sang pelajar yang tidak gentar biarpun berserempang tanda seorang isteri; dan mana tahu berbimbit bunga seorang ibu.

dan kamu sudah di tengah gelanggang, kamu yang pilih untuk berjuang atau lari anak dan biar masa berlalu untuk sebuah seri; atau mana tahu sebuah ketewasan kepada diri.

kan?

*senyum*

knowing you anum being anum, i should have no doubt, survivor.

*smile*

p/s:
there are time we need to let the tears heal the heart; but that only happen if we know Allah is always there for help.
oh.
you know that better still; rite?

*smile*

norfaridahanum said...

thank you AJ. sometimes hearing from a friend can really take me back to reality of who i really am.. entah lah, this isn't easy...

and i know everyone had said this aint easy..being a multitasker with multiresponsibility.i just hope that im still on the track...it is so good of a friend like u to truly believes that i can do this.

*mukastress*

AJ Hanif said...

Anum
Life is not easy Anum; that's why we call it life; and there is Heaven and Hell.

But; it will much easier when Allah is around: Allah always will, only for us to look for HIM or be ego centric ourself.

kan?

setiap dugaan itu pasti dah disukat susahnya oleh Dia; dan Dia percaya kamu mampu.
siapa kamu dan aku untuk menidakkan kepercayaan Dia kan anum?


*senyum*

boleh.
selagi mana kamu percaya.
dan anum being anum; bila masa kamu tak percaya?

*senyum*

norfaridahanum said...

percaya!

TAPI...

oh maybe it's time to stop using tapi tapi tapi nih

Anonymous said...

huuurrmm?semoga cpt sembuh dan bhagia.;-)