Saturday, February 06, 2010

< 173 > Ooooohhhh..10 Sebab

SOME CAUSE HAPPINESS WHEREVER THEY GO, AND SOME WHENEVER THEY GO. CHOOSE!

Malam minggu. Macam biasa. Jangan harap aku nak ulangkaji. Cis,macamlah hari lain aku ulangkaji kan? Aaahhh!Takde!Aku nak mogok bodoh. Selagi tak dapat elaun JPA, aku tak mahu buka buku melainkan untuk siapkan laporan praktikal sahaja. Aku serius! Kau nak tiru? Bagus,nanti kita jadi bodoh sama-sama nak? Jangan jadi bodohlah,bodoh!

Okay,malam ini memang siaplah tahan telinga dengar Ayah  marah. Biasa sangat cakap bodoh ni. Kalau dekat rumah,memang siaplah Mama cakap, "nak kena cabai ke mulut tu?" Nih sebab India lah.Datang India baru jadi macam ni. Okay salahkan India pula!Padahal sendiri yang goyah. Konon cool lah kan mem-bodoh bodohkan orang ni. Padahal, ini lagi hina dari memperbodoh-bodohkan orang,tahu tak? Sebab, orang yang diperbodoh-bodohkan, memang sebab dia bodoh la kan?Kau yang keji tapi pandai ambil kesempatan. Tapi tak ada usul periksa main hentam je cakap orang bodoh apa kes, weh?

Dah,selesai sudah mukadimah mereng merapu marang kerapu todak bawal masak sweet sour aku. Semestinya kau orang yang setia baca Toink!Toink! ni[okay,aku bajet artis sekejap] boleh tahulah mesti aku homesick.

Ye,aku homesick!  [perlulah bold kan?]

Kalau nak aku senaraikan sebab-sebab kenapa aku nak balik, aku jamin, aku sampai KLIA pun kau orang tak akan habis baca punya. Hiperbola ah tu. Diamlah ko Hanum,macam sial je cakap macam tu. Ha,tengok,sial pula! Tambah lagi 2 minit kena marah dengan Ayah malam ni. Adoi! Makanya, untuk menjimatkan masa kalian semua yang sudi pinjamkan masa singgah blog aku yang tak seberapa ni <----ayat-ayat manis bloggers sangap nak pancing followers,macam hell![Tambah lagi 2 minit!Adoi!] serta juga untuk mengelakkan aku mengeluarkan perkataan-perkataan terlarang seperkataan lagi serta juga menurunkan jumlah bil air rumah kat Ipoh tu[nanti Ayah&Mama aku marah,banyak air liur guna,pastuh nanti diorang dahaga,pastuh diorang minum air,pastuh air habis,pastuh kenalah masak air lain.Air tu bukan percuma dari sungai macam belakang rumah Atok kat Chemor tu ok.Relevankan?TOINK!], aku senaraikan 10 sahaja sebab kenapa aku nak balik Malaysia sekarang!

Turutan menaik ye.

10. Sebab Februari kan bulan untuk bersama cinta hati???*wink wink* Tak ada maknanya!!!Bawak mai sinilah siapa rasa nak hulur, tapi aku tak adalah kebulur pun. Unless ko hulur Fahrin Ahmad, dan-dan tu jugaklah jantung aku menggelupur.HAHA!Laki-laki bila nangis memang syahdulah wa tengok,jatuh cinta serta-merta.TOINK!Abaikan kisah dongeng. Cinta hati aku ada 4 orang yang sambut hari jadi bulan ini-Ana,Along,Mama & Ariz. Waaaaaa~~kalau kumpul,mesti makan besar!
Ana 8 Feb @ Genting

Along 9 Feb @ Genting
Ariz 20 Feb @ Genting

9.Oh tapi,aku kebuluran...sebab duit JPA tak masuk lagi. Mama,toksah gatai nak hantaq Western Union pulak macam haghi tu na.Duit ada lagi nih...HAHAHA!Tak adalah,cuma aku rasa kebuluranlah bila terkenangkan ABC, cendol, laksa[dah masak minggu sudah,tapi tak boleh lawan laksa Pak Cik Mail lah], sate,kerang [tak sanggup nak makan bila terkenangkan orang kat sini tandas awam dia merata-rata.huhu!], petai, durian, manggis[kat Nilgiris ada jual,tapi nama lain sikitlah-Indian Rambutan.WTFish?]........

8.Sebab aku sakit dan tak reti nak jumpa dan rasa selesa dengan doktor lain selain Dr.Victor Shanta Kumar. Ini doktor dari zaman Mama bujang sampailah anak enam! Kalau ikut kelas Obstetrics hari Selasa lepas,Mama dah dikira "grand multigravida and multipara" tau!Serius,aku memang kecoh, tapi datang masa yang aku nak cerita masalah-masalah, aku sangat memilih!!!!!Sangat ye tuan-puan sekalian.

7.Sebab AirAsia dah buka laluan baru. Bangalore-KL bawah RM500 je woooottt! Kalau nak balik setakat seminggu tu tak adalah rasa ralat sangat kan?Berbaloi-baloi macam Kamdar jugalah rasanya. Teringin juga nak naik AirAsia. Hari tu naik dari Jogjakarta-LCCT tak sempat nak feel. Feel nangis sorang-sorang je,sampai steward buat ayat cantik nak ngorat wa, terus terdiam tengok mata wa macam bola kriket. Langsung dia hulur jus dan blah. Hampagas!
Airport Jogja [nama tak ingat]
Malina Raihan...i rindu u =(

6.Cakap pasal Kamdar,teringat Jusco..Apakah???Oh,ada Jusco terbesar baru buka di Melaka khabarnya. Copo,nanti dating sana ah,nak? Ada tempat karok[karaoke] x situ? HAHAH!Aku bukanlah kaki shopping ye tuan puan *in denial*. Tapi,selalunya malls mesti ada GSC atau TGV kan. Itu saja yang aku perlukan. Aku memerlukan panggung wayang sahaja. Panggung wayang yang bau wangi. Panggung wayang yang tayang wayang dalam bahasa yang aku faham tanpa perlu baca subtitle. Panggung wayang yang aku tak gelak 10saat lepas orang lain gelak. Panggung wayang yang tak peruntukkan 10 minit break tengah-tengah atas alasan orang nak pergi kencing dan beli minuman. Panggung wayang Malaysia lah kiranya. Percaya tak aku tak pernah jejak panggung wayang di India ni? Gila terang hati nak belajarlah wa cakap lu.Alhamdulillah.
Mamat-mamat celup Korea semangat nak tengok cerita Obsessed @ Jusco Perda,Penang

With Em & Topeq @ Jusco Perda,Penang. Lepas tu pergi lepak Nasmir Nasi Kandar [!] dan gelak tak ingat dunia sebab tragedi "nescafe ais special"

5.Tiba-tiba rasa nak tidur bertiga. Salahkan gambar dia atas. Eh,bukan dengan merekalah. Simpang malaikat!Kalau anda ingat bertiga itu merujuk kepada kami tiga beradik perempuan,maaf anda silap juga.In fact,Ipah ada bilik sendiri,tapi dia tidur seminggu sekali je pun kat situ.Apalah lu Genit! Ana pun selalu tidur seorang sebab aku tidur tempat lain. Ya,tiga itu Mama,Ayah dan aku di tengah-tengah. WAWAWA!Kantoi!Pedulilah!Mama dan Ayah aku tak layan lagu "Berdua Lebih Baik".Ipah pun dah duduk asrama sekarang ini. Tak perlu nak berebut-rebut dah!Yahoooo!!!Na balik!!

4.Sebut pasal tiga tiba-tiba teringat 3 Abdul. Gila kelakar bai!!!!!Dan kau tahu tak aku kekurangan infotainment yang bersifat ke-Malaysia-an di sini?Tak perlulah cakap pasal "larangan orang atas" ke atas aku dan konco-konco untuk terlibat dalam "sesetengah acara pentas",itu aku dah malas nak ulas. Yang aku nak cakap, TV3 online lembap apa hal? YouTube dah tak banyak orang upload drama apa hal? Zahiril Adzim berlakon dekat RTM & Astro apa hal?RTM & Astro tak ada online website macam MediaPrima apa hal?[Kalau aku yang tak tahu,tolonglah bagitahu ye.Sangap dah ni.]
3 Dara Bingitan @ Kellie's Castle,Ipoh

3. Tak sahlah kalau cakap pasal Zahiril Adzim tak cakap pasal teater & seni kan? Satu lagi sebab kenapa aku nak balik..aku rasa bangku-bangku kat auditorium Taman Budaya Perak pun dah rindu kat akulah. HAHA! Well, bangku-bangku tu pun ada perasaan oh. Dia ushar awek hot macam aku je. Nak buat macam mana,  awek hot lain suka lepak Dataran Ipoh. Mana layan benda-benda lame ni. Tapi kan Ayah,Anum rasa kalau dapat bagi Zahiril Adzim dengan geng dia perform teater kat situ,mesti ramai gila datang,Yah. Diorang ni banyak peminat yang gilakan diorang,Yah!

2. HUJAN EMAS DI TEMPAT ORANG, HUJAN BATU DI NEGERI SENDIRI, BAIK LAGI.. ha,sambung-sambung. Peribahasa ni sesuai sangatlah. Emas kat sini memang murah bangat!! Kualiti terunggul pula tu. Dan dekat Malaysia sekarang memang ramai orang suka main baling batu sembunyi tangan kan? Tak cukup batu, Molotov Cocktails pun dia baling. Hai Malaysia, tapi tetap aku sayang kamu. Sayang yang tahap sanggup nak kawad "Inilah Barisan Kita" untuk perbarisan Hari Kebangsaan tahun ni. Dengan syarat, masa tu AllahBagiCuti lah, tak perlu puasa. Kalau tak,aku takut "taburlah bunga di atas pusara" pulak nanti.Aku bukan kuat mana...
Kellie's Castle,Ipoh. Sebabkan diorang ni datang,aku pun jejak Kellie's Castle padahal selama 20 tahun ni tak pernah gelabah nak pergi.TOINK!


1. Ya,inilah sebab utamanya....Disebabkan cita-cita asal aku nak jadi peguam terbantut untuk seketika ini, boleh tak bagi aku peluang untuk duduk di galeri awam dan cakap "Oohhhh" ramai-ramai.Siot!Berita sekarang macam kurang nilai murnilah.KOMSAS dulu tak nak belajar betul-betul.Haish!

Nak tahu bila aku mula dengar perkataan "relevan"? 1998. Masa era reformasi. Oh, itu juga kali pertama aku dengar perkataan reformasi. Dah 12 tahun,bai!Yang aku nampak hanya evolusi dan cita-cita yang belum basi tapi buatkan masa-masa lapang aku terisi dengan senyum meleret ke gusi. TEEETTT!

*Gambar-gambar adalah sebahagian aktiviti aku semasa pulang ke Malaysia Julai lalu.Tolong sedih,boleh?*

19 comments:

enyheartsdiamond said...

nk jugak zahirl adzim tu :)

enyheartsdiamond said...

perlu bold la kak anum :D

norfaridahanum said...

haha!kenalah..untung sebut banyak2 nanti bleyh mmpi dia mcm eny arituh..wawawa!

ini blog wirdah said...

homesick tu normal.haha. jaoh ke, dekat ke,serius homesick.me too. naseb baek la cuti CNY nak dekat dh.hiks :)

Norgadis said...

Salam, bestlah... sana sini p melancong...

husnabanana said...

hahaha!
okayy sebab kak anum tau
husna jadi gila suka baca blog zahiril adzim.
hahahaha!
jom berebut sma2
ngan k eny skali

p/s: agak comel bila bc post org homesick.hahahah! :) chill KAK ANUM!!!

naz said...

haha kesian u norfa.
i tumpang terharu lah ye.
dulu cakap makanan sana mantap?
sekarang lu pulak tersentap beb.
apa kes? apa kejadah nya semua ini?

balik malaysia jumpa ZA je ker?
AN taknak? hahaha ehh bajet nama pendek jugak

anith said...

anum, jom balik je la..
=[
beban!

norfaridahanum said...

wirdah :tau..cuma bila jauh nih,homesick tuh jad bertambah sakit sbb kenangkan harga tiket =( dan owhh...xde pun cuti CNY kat sini.huwaaa!



norgadis:part melancong tu best =) hahaha!

norfaridahanum said...

husna : ye teruskan gila suka jgn puja x igt dunia sudah=) blog dia like out of this world punya best lah!


naz:mantap=murah!haha!selalu dlm sminggu mkn 2 3 kali.ini kalo 7 hari sminggu mkn mknn diorg..huwaaaa~~

norfaridahanum said...

anith,jom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
beban gila.tp anith lagik la jauh kan. slalu blk msia from france flight ape huh?

i'msosupernotcool said...

kim slm kat awek pkai baju pink lengan pendek..
huauaha..

norfaridahanum said...

oh.bakal disampaikan.
bilik sebelah gua je,kongsi toilet n dapur yang sama.tiap2 bulan byr sewa sama2=)

LiTtLe SoLdieR oF aLmiGhTy said...

aduh lar wey.. ponat den nak membaca.. panjang bonar.. muqadimah yg byk kate2 buat ayah awk marah dan parents saya marah menyebabkan saya lagi bersemngat nk bace.. gila lar emo.. huhu.. chill2..

p/s: awk rindu cousin saya ek.. haha.. saya nk jmp dia nnt :P

norfaridahanum said...

haha!kalo mcm ni awk dh kata emo.. mcm manalah kalo betul2 emo ek?

oh,muqadimah tuh baik ditukar kepada pendahuluan rasanya, x sesuai plak letak mukadimah dgn perkataan yg x elok berlonggok dlm tuh =p

n n,sy rindu semua kwn2 sy lah. xde yg spesifik pun.toink!selamat balik msia awak =)

anith said...

mas or emirates!13 jam direct.. 18 jam transit.. hurm!~

norfaridahanum said...

gila ah!18 jam mcm anum smpi klia,smpt mkn dunkin donuts kat sg buloh,kfc kt tapah n then smpi ipoh.hohohoo!

eM-BerG said...

haha.. ini rupernye post yg izyan cakap..
lama dah x bukak belog ni..
hihi

norfaridahanum said...

apsal ko x mengupdate blog weyh?? siot